خرید ساز خوب در همهی شهرهای ایران کار سادهای نیست. اما در دیجیکالا میتوانید ساز خود را از میان تعداد زیادی برند معتبر به راحتی انتخاب کنید و بخرید. این مطلب به شما کمک میکند با توجه سطح مهارت و علاقهای که دارید یک ساز خوب از میان ۵ نوع ساز ایرانی و غربی که برای هر سلیقهای مناسب است انتخاب کنید.هنر برای همه شعار ماست. هنر همیشه در روزهای سخت منجی آدمها بوده است. به ویژه هنر موسیقی که جزو ۷ هنر اولیه، اساسی و مهم است.
فهرست مطالب
معرفی انواع ساز ایرانی و غربی
موسیقی از صدا و سکوت تشکیل شده و برای بیان احساسات به هیچ واسطهای جز ساز نیاز ندارد. برای نواختن ساز هم هیچوقت دیر نیست؛ وقتی فرا گرفتن موسیقی را شروع کنید خواهید دید که زندگیاتان تا چه حد با نواختن یک ساز تغییر میکند.
۱. کیبورد
سازهای کلاویهای مثل ارگ و کیبورد و پیانو سازهایی هستند که از صفحه کلید تشکیل شدهاند. در این سازها نوازنده از طریق فشار روی کلیدها آوا تولید میکند و احساساتش را بروز میدهد. در میان سازهای کلاویهای تعداد اکتاوهای پیانو بیشتر از ارگ و کیبورد است در نتیجه گسترهی صدایی که تولید میکند از زیر تا بم وسیعتر است.
اگر در ابتدای کار هستید یک کیبورد خوب هم میتواند نیازتان را برطرف کند. برندهای کاسیو و یاماها هر دو جزو برندهای مورد اعتماد در تولید ارگ هستند. ارگ به معنای کلاسیک آن جزو قدیمیترین سازهاست که در اجرای موسیقی کلیسایی مورد استفاده قرار میگرفت. سازی بادی که برای نواختن آن از صفحه کلید استفاده میشد. اما ارگهای امروز بیشتر از نوع برقی یا الکتریک هستند. درنتیجه به جای آن که صدا از نوسان هوا از طریق لولههای صوتی ایجاد شود از نوسان مدارهای الکترونیک به وجود میآید.
۲. پیانو
ساز مادر و یکی از مشهورترین و محبوبترین سازهای تاریخ موسیقی پیانوست. پیانو سازی کلاویهای است که از صفحه کلید تشکیل شده و از برخورد چکش با سیمهای فلزی داخل جعبهی چوبی پیانو اصوات تولید میشوند. پیانوها هشت اکتاو دارند و این ساز بالاترین دامنهی صوتی را میان سازها به خودش اختصاص داده است. ساز پیانو به شکل کنونی در قرن نوزدهم ابداع شد. پیانوهای آکوستیک از دو مدل پیانوی رویال (پیانوی گرند) و پیانوی دیواری تشکیل شدهاند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بهترین خوانندگان سنتی ایرانی را بخوانید.
البته این روزها استفاده از پیانوهای دیجیتال مرسومتر است. دلیلش هم این است که پیانوهای دیجیتال ارزانتر هستند، حس کلاویههای پیانو را به خوبی زیر دست القا میکنند و بر خلاف پیانوی آکوستیک هیچ وقت از کوک خارج نمیشوند.
به علاوه پیانوی دیجیتال امکان کم کردن صدا یا استفاده از هدفون را هم دارد و آسایش دیگران را سلب نمیکند. این ویژگی برای کسانی که در آپارتمان زندگی میکنند یا میخواهند شبها تمرین کنند بسیار مهم است. در پیانوهای دیجیتال به جای نیروی مکانیکی چکشها، انرژی الکترونیکی تبدیل به صدا میشود. در میان تولیدکنندگان پیانوی دیجیتال باز هم برند یاماها یکی از موفقترین و معتبرترین برندهاست. این برند ژاپنی با قیمتهای مختلف پیانوهای دیجیتال را به شما عرضه میکند.
۳. گیتار
گیتار یکی از سازهای محبوب میان قشر جوان است. چون سازی است که میشود آن را در آغوش گرفت و قابل حمل است و حتی در نواختن هم حالت دوستانه و گرمی دارد. گیتار از دستهی سازهای زهی است که بسته به سبک موسیقی با انگشت یا ابزاری به نام پیک نواخته میشود.
گیتارهای کاسهدار به سه نوع اصلی آکوستیک، کلاسیک و فلامنکو تقسیم میشوند. گیتار کلاسیک و فلامنکو هر دو از سیمهای نایلونی استفاده میکنند و در ظاهر شباهت بسیار زیادی به هم دارند. تفاوت دو نوع کلاسیک و فلامنکو بیشتر در نوع چوب به کار رفته در ساخت آنهاست.
در ساخت گیتار کلاسیک از چوبهایی استفاده میشود که صدایی نرم و لطیف و مناسب برای قطعات کلاسیک ظریف تولید میکنند. اما در گیتارهای فلامنکو از چوبهایی استفاده میشود که صدایی خشنتر با فرکانسهای زیر بیشتر تولید میکنند و برای نواختن قطعات پرهیجان و پرضرب فلامنکو مناسب هستند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سوگند خواننده کیست را بخوانید.
تفاوت اصلی گیتار آکوستیک با گیتار کلاسیک و فلامنکو در این است که سیمهای فلزی دارد. این نوع گیتار بیشتر در سبکهای بلوز، جز، کانتری و راک به کار برده میشود. گیتار الکتریک هم نوع دیگری از گیتار با سیم فلزی است که در سبکهای بلوز، جز، کانتری، راک و متال به وفور استفاده میشود. بر خلاف انواع کاسهدار، بدنهی گیتار الکتریک معمولا توپر است و در آن لرزش سیمها با استفاده از پیکاپهای ویژه به امواج صدا تبدیل و با استفاده از آمپلیفایر تقویت میشود.
۴. تار
تار از اصیلترین سازهای ایرانی و جزو دستهی سازهای زهی است. به جز ایران با برخی تغییرات در جمهوری آذربایجان و ارمنستان و گرجستان هم ساز پرطرفداری است.
تار قدیمی ایرانی پنج سیم دارد اما درویش خان که استاد موسیقی سنتی ایران در دوران قاجار بود سیم ششم را به آن افزود و در حال حاضر تارها شش سیم دارند..البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بهترین خوانندههای کانتری را بخوانید.
۵. سنتور
سنتور از آن دسته سازهای ایرانی با صدای دلنشین است که حتی اگر نوازندهی حرفهای آن هم نباشید از صدای خوشایندش موقع تمرین میشود لذت برد. سنتور از دستهی سازهای زهی است که با دو مضراب چوبی نواخته میشود.
سنتورها ۹ خرک دارند که ۷۲ سیم رویشان قرار گرفتهاند. سیمها در هجده دستهی چهارتایی قرار میگیرند.
۶- عود
عود شش سیم دارد و با مضراب نواخته میشود. این ساز صدایی بمتر از تار و سهتار دارد، کاسه آن بزرگتر از این دو ساز است و پرده ندارد.
۷- ویولن
ویولن یکی از پرکاربردترین سازهای ساخته شده در غرب است که قدمت آن به کمتر از ۵۰۰ سال گذشته باز میگردد. این ساز دارای ۴ سیم است که با آرشه نواخته میشود. استفاده از این ساز رواج بسیاری از ارکسترهای مختلف دارد. همچنین نوازندگان بیشماری از آن برای تکنوازی استفاده میکنند. از جمله نوازندگان بزرگ این ساز در موسیقی غربی میتوان به پاگانینی و در موسیقی ایران به پرویز یاحقی اشاره کرد.
سخن پایانی
شما در این مقاله با انواع سازهای ایرانی و غربی آشنا شدید. همچنین از قدمت و اهمیت آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
سازهای ایرانی بیشتر با مواد طبیعی ساخته می شوند از جمله چوب و پوست. به علاوه ی قطعات فلزی و سفالی که در آن ها به کار برده می شود. این ساز ها به دسته های زهی زخمه ای، زهی کوبه ای، زهی آرشه ای تقسیم می شوند. سازهای غربی تفاوت های عمده ای با سازهای ایرانی دارند. ویولن و سازهای خانواده اش، پیانو و همینطور ساز چنگ سازهای پر کاربرد و رایج در موسیقی غربی هستند. ویولن و پیانو سازهایی از موسیقی غربی هستند که در موسیقی ایرانی جایگاه خود را پیدا کردند و نوازندگان ایران با استفاده از آن ها آثار ماندگار زیادی ساخته اند.
سازهای هر مکان و کشوری، متناسب با فرهنگ آن جا است. سازهایی که در ابتدا ساخته می شوند به مرور زمان تغییر می کنند و ابداعاتی توسط موسیقی دانان بر آن ها نقش می بندد و ساز را به مرور به تکامل می رساند.
وقتی که تصمیم به یادگیری ساز می گیرید، باید تمامی چالش های موجود در مسیر آن را نیز با آغوش باز پذیرا باشید. برای بسیاری از افراد پاسخ به این سوال که نواختن ساز ایرانی راحت تر است یا ساز غربی؟ ملاکی برای انتخاب است.
نواختن ساز ایرانی و غربی تفاوت های بسیار زیادی با یکدیگر دارند، اما نمی توان آسان و یا سخت بودن یادگیری آن را تنها به این مبحث ارتباط داد. در نگاهی کلی تر باید بگوییم که تمامی سازهای موجود در دنیا در دسته بندی های مشخصی گنجانده می شوند، که سختی و یا راحتی یادگیری را می توان بر اساس آن تعیین کرد.