سه شنبه , ۲۰ آذر ۱۴۰۳
معرفی و آشنایی با انواع سبک‌ های موسیقی در دنیا
معرفی و آشنایی با انواع سبک‌ های موسیقی در دنیا

معرفی و آشنایی با انواع سبک‌ های موسیقی در دنیا

سبک های موسیقی یا ژانر یا گونه، هر سه به ویژگی‌های یک قطعه موسیقی از نظر دوره‌ی زمانی، ریشه‌های منطقه‌ای یا جغرافیایی، تکنیک اجرای قطعه و نوع ساز‌های استفاده شده در قطعه گفته می‌شود. تعداد سبک‌ های موسیقی ایرانی و غربی بسیار زیاد است.حتما شما هم بارها شنیده‌اید که افراد متخصص در امر موسیقی یا حتی غیرمتخصص پس از شنیدن یک قطعه موسیقی در مورد سبک آن و یا سبک های موسیقی موردعلاقه‌اشان صحبت کرده‌اند. اگر می‌خواهید از قافله عقب نمانید این مقاله را بخوانید تا با مهمترین و معروف‌ترین سبک های موسیقی آشنا شوید.


فهرست مطالب


سبک موسیقی به چه معناست؟

سبک موسیقی که با نام‌های دیگه‌ای مثل ژانر موسیقی شناخته می‌شه، مفهومی قرار دادی هست که در جهت معرفی صفات قطعات موسیقی با ویژگی مشترک مورد استفاده قرار می‌گیره. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سبک آر اند بی را بخوانید.هر موسیقی با مشخصه‌هایی مثل ریتم، روش ساخت، نوع ساز مورد استفاده، فرهنگ و آداب و رسوم گروهی از مردم همراه هست که برای تفکیک اونها راهی جز معرفی سبک‌های موسیقی وجود نداره.از اونجا که موسیقی در زمره موضوعات هنری قرار می‌گیره و تعاریف ارائه شده برای هر سبک موسیقی قابلیت موازی‌سازی با دیگر سبک‌ها رو داره، ممکنه که قطعاتی از یک موسیقی را بشنوید که دربرگیرنده چند ژانر موسیقی باشه.

معرفی انواع سبک های موسیقی

برای توصیف ویژگی‌های قطعات موسیقی بر اساس تکنیک‌های اجرای قطعه، ریشه جغرافیایی و منطقه‌ای اون قطعه، ریتم کار، سازهای مورد استفاده در ساخت اون، زمان ساخت قطعه، ریشه‌های فرهنگی و … تعداد زیادی سبک‌های تخصصی و حتی تلفیقی موسیقی معرفی شدن که یک سری از پر کاربردترین اونها را در ادامه مرور می‌کنیم:

موسیقی کلاسیک

عبارت موسیقی کلاسیک به طور عام به مجموعه عظیمی از سبک ها و فرم های مختلف اما در ارتباط با هم اشاره دارد. موسیقی کلاسیک در حالت کلی خود تنها به معنای موسیقی کلاسیک اروپایی می باشد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سبک های موسیقی ترکیه را بخوانید. البته در پاره ای از موارد از این اصطلاح برای اشاره به موسیقی سنتی دیگر ملل نیز استفاده می گردد و ترکیباتی چون Indian Classical Music یا Chinese Classical Music ابداع می گردد. از موسیقی کلاسیک نمی توان تعریف دقیقی ارئه کرد، اما به طور خلاصه باید گفت آثار این سبک همگی توسط موسیقیدانانی خلق می شود که به طور ویژه و بسیار تخصصی در ارتباط با علم موسیقی آموزش دیده اند.

 سبک های موسیقی- موسیقی کلاسیک

موسیقی پاپ

تعریف برای موسیقی پاپ بسیار است، ولی آن چه که بهترین تعریف می تواند باشد، “موسیقی بر گرفته از بطن جامعه و دل مردم” است. ویژگی شاخص موسیقی پاپ، درون مایه پر از نشاط و شادی و جنبه آرامش بخش آن است. زیرا می دانیم که همه مردم در یک سطح نیستند اما وقتی قرار است قطعه ای با عنوان پاپ ساخته شود و برای آنکه بتوان آنرا پاپ نامید، باید نوعی باشد که ضمن شادی آور بودن آن و یا حتی اگر غمگین باشد، باید بر گرفته از بطن اجتماع و دل مردم باشد تا وقتی که متن قطعه آن به صورت موسیقی به گوش مردم می رسد به آنها احساس شادی و یا اگر غمگین هستند مایه تسکین و امیدواری و دل داری آنها باشد که خیلی از خوانندگان کشورمان از این سبک تبعیت میکنند و به دلیل محبوبیت در آموزشگاه موسیقی یکی از پرطرفدارترین سبک‌هاست.

تمپو یا تندا چیست؟+ تمپو چگونه در موسیقی استفاده می‌شود؟

موسیقی جز

Jazz فرم ویژه ای در موسیقی است که ریشه اصلی آن به سبک های Folk Blues و Regtime و موسیقی اروپایی باز می گردد. این سبک را می توان اولین فرم هنری مهمی دانست که در ایالات متحده پا به عرصه وجود گذاشت. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آهنگ بی کلام شکیرا را بخوانید. موسیقی Jazz در ابتدا سبکی سازی Instrumenal بود. از مهمترین سازهای مورد استفاده در این سبک میتوان به ساکسیفون و ترومپت اشاره کرد. از دیگر سازهای اصلی این سبک می توان به ترومبوم، پیانو، کنترباس، گیتار و درامز اشاره کرد. در فرم های قدیمی تر Jazz استفاده از سازهایی چون بانجو و کلارینت نیز مرسوم بود.

موسیقی جز

حتی موسیقی پاپ در آن سال ها تاثیرات بسیاری از سبک Jazz گرفته بود. موسیقیدان های Jazz عموما از ساختارهای آکوردی پیچیده و هارمونی پیشرفته ای در آثار خود بهره می بردند. ساخت و اجرای قطعات Jazz عموما به دانش بالایی نیاز دارد. این سبک تاثیرات بسیاری بر سبک های جدید موسیقی همچون Rock, Hip Hop و Electronica گذاشته است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سبک موسیقی آمریکایی را بخوانید.این سبک تاثیرات بسیار نیز بر موسیقی Rhythem And Blues داشته است.

موسیقی بلوز

Blues سبکی آوازی و سازی است که ریشه آن به اجتماعات آفریقایی – آمریکایی در ایالات متحده باز می گردد. منشا اصلی این موسیقی به مراسم مذهبی در آفریقا، ترانه های کارگران سیاه پوست و دیگر عناصری باز می گردد که همگی ریشه در مناطق غربی قاره آفریقا دارند. این سبک بیشتر تاثیر را بر سبک های جدیدی که امروزه به عنوان Pop Music در آمریکا و اروپا شناخته می شوند داشته است. تاثیرات این سبک را به خوبی می توان در سبک هایی چون Roll, Ragtime & Jazz, Rock و … مشاهده کرد. این سبک همچنین الهام بخش آهنگسازان بسیاری در عرصه موسیقی کلاسیک بوده است.

سبک‌موسیقی مورد علاقه شما کدام است؟ + آشنایی با تمام سبک‌ های موسیقی

ریتم و بلوز

نامی برای موسیقی های عامه پسند سیاهپوستان بود. به کار بردن عبارت B&R در واقع اشاره به شاخه ای از موسیقی Pop دارد که در فاصله سال های ۱۹۴۰تا ۱۹۶۰ در اوج محبوبیت بود. این موسیقی نه Jazz بود و نه Blues و بسیار سبکتر از سبک های قبلی اجرا می شد.

ریتم و بلوز

یکی از مهمترین زیر سبک های این موسیقی Doo Wop نام داشت. در این شاخه از B&P تاکید بسیار زیادی بر پلی فونی در آواز وجود داشت که با تاثیر از سبک Gospel بوجود آمده بود. B&R تاثیرات بسیاری نیز بر سبک Soul داشته است. ریتم های موسیقی Funk از جمله مهمترین عناصر موسیقی Pop به شمار می آیند.

موسیقی کانتری

یکی دیگر از انواع سبک های موسیقی کانتری است. کانتری در واقع همان موسیقی محلی است که به شکل ساده به بیان سنت ها و عواطف می پردازد. موسیقی کانتری سبکی بسیار ساده می باشد و موضوعات، ملودی و اشعار آن شباهت هایی نیز با موسیقی Blues دارد. اکثر ترانه های این سبک بر اساس چند آکورد ساده و یک ملودی خطی ساده می باشند. این شکل از موسیقی علی رغم سادگی باعث پیدایش Style های بسیار متفاوتی گشته است. موسیقی Country سبکی بود که در میان ساکنان جنوبی ایالات متحده گسترش یافت. موسیقی اولیه Country به شکل بسیار ساده از گیتار و فیدل تشکیل شده بود.

سبک Hip Hop / Rap / Rapcore

این موسیقی را می توان به عنوان زیر سبکی از موسیقی سنتی B&R نیز در نظر گرفت. جریان اولیه این موسیقی از اوایل دهه هفتاد و در شهرهای ایالات متحده آغاز شد. نخستین آثار Rap در اواخر دهه هفتاد و اوایل دهه هستاد پا به عرصه گذاشتند. این ترانه ها امروزه به نام Old School Hip Hop شناخته می شوند. مرکز اصلی این موسیقی در شرق شهر نیویورک و در غرب شهر لس آنجلس است.

سبک Hip Hop / Rap / Rapcore

موسیقی Alternative Hip Hop از جمله سبک هایی بود که در اواخر دهه نود به محبوبیت بسیار بالایی دست یافت و زمینه را برای پیدایش سبک Jazz Rap نبز فراهم کرد. این موسیقی به سرعت هر چه تمام از مرزهای آمریکا خارج شد و پایگاه های قدرتمندی در کشورهایی چون بریتانیا، فرانسه، آلمان، ترکیه، مکزیک و … یافت.Hardcore نیز یکی دیگر از شاخه های این موسیقی است که با اقبال بسیاری مواجه گشته است.

موسیقی باروک

باروک در لغت یعنی استادانه زینت دادن و یا ماهرانه درست کردن و موسیقی باروک بیانگر اشرافیت حکومت‌های اروپایی بوده است. تفاوت اساسی موسیقی باروک نسبت به آثار موسیقی رنسانس تأکید بر ضرب است. در دوره موسیقی باروک ساز‌های بادی بیشتر مورد استفاده قرار گرفتند و فرهنگ جدید ساز‌های کلاویه‌ای شروع به شکل‌گیری کرد.در دوران موسیقی باروک موسیقی سازی و آوازی از یکدیگر تفکیک شدند و قواعد جدید هارمونی و کنترپوان تدوین گشت و امکان مدولاسیون فراهم آمد.

استاد موسیقی کلاسیک افغانستان کیست؟

از ویژگی‌های برجسته سبک باروک، می‌توان به یکنواختی حالت موسیقی اشاره کرد. ریتم‌ها یا الگو‌های ملودیک به حالت‌هایی معین اشاره داشتند. این یکنواختی به این معناست که اگر موسیقی شاد شروع شود تا آخر شاد خواهد ماند یا اگر آرام و ملایم آغاز شود تا به انتها اینگونه خواهد بود. لازم به ذکر است که آثار آوازی در سبک باروک از این قانون مستثنی هستند.

Electronica-الکترونیکا

این شاخه از موسیقی به سبک های Disco و Funk در اوایل دهه هفتاد باز می گردد. در این سبک ها برای نخستین بار به شکل گسترده ای از سازهای الکترونیک برای اجرای موسیقی استفاده شد و این روند به گونه ای ادامه یافت که سر انجام فرم کاملا جدیدی از دل این سبک ها بیرون آمد. شهرهای شیکاگو، دیتریت و نیویورک نخستین مناطقی هستند که برای نخستین بار شاهد اجرای سبک هایی چون Techno در اواخر دهه هستاد بودند.

سبک های موسیقی راک

موسیقی Rock گستره بسیار بزرگی را شامل می شود و می توان این سبک را پر طرفدارترین سبکی که در دهه پنحاه میلادی پدید آمده است اطلاق کرد. نخستین گونه های Rock & Roll در اواخر دهه چهل پدید آمدند. از نخستین کسانی که این سبک موسیقی را به همگان معرفی کردند می توان از Chuck, Elvis Presley, Berry, Bill Haley و Buddy Holly نام برد. ریشه های اصلی این موسیقی از سویی به سبک هایی چون Country و Rockablly و از سوی دیگر به سبک های Gospel و B&R باز می گردد.

سبک های موسیقی راک

در دهه شصت زمانی که این موسیقی به بریتانیا راه یافت، هنرمندانی چون Beatles, Rolling و Stones تاثیر بسیار زیادی بر این موسیقی گذاردند و آنرا از حالت ساده پیش خارج کردند. با گذشت چند سال به تدریج سبک های Heavy Metal و Punk نیز از این موسیقی پدیدار گشتند. راک همواره به عنوان یکی از مشهورترین انواع سبک های موسیقی شناخته می‌شود.

سبک New Age

New Age سبکی در موسیقی است که تاکید بسیار زیادی بر بیان عواطف و اخساسات درونی دارد. این موسیقی معمولا از درون مایه آرام و آرامش بخش برخوردار است. آنجه در این آثار بسیار شاخص می باشد نوعی تاکید ویژه بر معنویت و مسائل روحی است. حتی برخی از آثار این سبک را می توان در مواردی چون موسیقی درمانی نیز به کار برد.

موسیقی امپرسیونیسم 

موسیقی امپرسیونیسم به نوعی سبک موسیقی مدرن را به نمایش می‌گذارد. این سبک موسیقی در قرن ۱۹، آغاز حرکتی به سوی سوبژکتیویسم یا ذهنیت گرایی بود که تجربه ذهنی را اساس همه معیارها و قوانین می‌داند. هر چه در این سبک جلوتر می‌رویم، به سوی هنر انتزاعی و نارئالیستی پیش می‌رود. درموسیقی امپرسیونیسم هنرمند با بها دادن به ابداع، نوآوری و خلاقیت در خلق اثر هنری، به سمت ترسیم جهان درون خویشتن رفته و از عالم عینیت فاصله می‌گیرد.

معرفی سبک موسیقی پاپ + بررسی سبک پاپ و هر آنچه باید در این رابطه بدانید

موسیقی مینیمال

اساس پیدایش موسیقی مینیمال تصمیم وقتی گروهی از موسیقیدانان تصمیم گرفتند به جای استفاده از پیچیدگی در فرم‌ها و فرمول‌های هارمونی و ملودی درساخته‌هایشان به تولید موسیقی ساده روی بیاورند، موسیقی مینیمال یا کمینه گرا، بطور رسمی از دهه ۱۹۶۰ پا به عرصه موسیقی نهاد. مبنای سادگی موسیقی مینیمال، تنزل به سمت المان‌های پایه در ساخت اثر و تکرار و ماندن بیش از حد در یک ریتم، ملودی، آکورد و تمپوی ثابت، بدون کوچکترین تغییر بود.

سبک سنتی موسیقی ایرانی

تاریخ موسیقی سنتی ایرانی یا موسیقی اصیل ایرانی که با عنوان موسیقی کلاسیک ایرانی و موسیقی دستگاهی نیز شناخته می‌شود، به سال‌ها پیش از میلاد مسیح باز می‌گردد. این موسیقی تا به امروز سینه به سینه در متن مردم ایران جریان داشته است و هر آنچه که از آن از گذشته تا امروز دلنشین‌، ساده و قابل‌فهم بوده امروز قابل دسترسی است. در موسیقی ایرانی نت‌های اضافه‌ای وجود دارند که موسیقی ما را از موسیقی‌های اروپائی- آمریکائی- افریقائی و حتی آسیایی هم جدا می‌کنند.

موسیقی اصیل ایرانی از تعدادی ملودی کوتاه به نام گوشه و چند نت تشکیل شده و دارای تقسیمات جزء نمی‌باشد. ملودی‌ها در واقع همان ملودی‌های محلی و روستایی سنتی ما هستند که از گوشه و کنار کشور جمع آوری شده‌اند. گوشه‌ها بر مبنای همگونی و اشتراک حالات و توالی نت‌هایشان، به مجموعه‌هایی تحت عنوان دستگاه دسته بندی می‌شوند. موسیقی سنتی ایرانی شامل هفت دستگاه (شور، سه گاه، همایون، چهارگاه، ماهور، نوا، راست پنجگاه) و پنج آواز (ابوعطا، دشتی، افشاری، بیات ترک، اصفهان) است.

راک ایرانی

موسیقی راک ایرانی، از اواخر دهه چهل خورشیدی پا به عرصه وجود گذاشت. این سبک موسیقی تلفیقی از راک کلاسیک با موسیقی سنتی ایران است. در موسیقی راک ایرانی نیز همانند بیشتر سبک‌های راک، گیتار الکتریک و گیتار بیس و درامز اصلیترین ساز‌ها هستند. در بعضی از گروه‌ها، کیبورد نیز وظیفه تنظیم ریتم‌ها و سمبل‌ها را بر عهده دارد. اما نکته قابل توجه این است که به دلیل هویت سنتی موسیقی راک ایرانی، انواع ساز‌ها و ریتم‌های سنتی و ایرانی در بیشتر اینگونه آهنگ‌ها وجود دارد. موسیقی راک ایرانی را خوانندگانی مانند کوروش یغمایی و فریدون فروغی برای نخستین بار به جامعه معرفی کردند.

بررسی طبقه‌بندی سبک های موسیقی

۱- سبک‌های موسیقی هنری

باله، موسیقی دوره کلاسیک، موسیقی کلاسیک، جاز تالاری (چمبر جاز)، موسیقی متقاطع، هارمونی باز و بسته، آرس آنتیک، آرس نووا، باروک، بالاد، بالتا، بیگ باند، بیگوئین، چونگاک، کائی لوئونگ، موسیقی آرایشگاهی، موسیقی تالاری (چمبر موزیک)،موسیقی تصادفی…

سبک‌های موسیقی هنری

۲- سبک های موسیقی مذهبی

دکلمه، تواشیح، نوحه، مولودی، تلاوت، انواع مناجات ها، انواع مناقب خوانی ها،فضیلت خوانی ها، روضه، تغزیه، مداحی ها، موسیقی مناسبتی (مانند انواع چاووشی ها، انواع یزله ها، مناسب خوانی ها، بازار خوانی و … )، موسیقی مسیحیت، موسیقی عاشورایی، موسیقی شبیه خوانی(مجالس تعزیه) انواع پیشخوانی ها، رجزهای موافق و مخالف خوانی ها، مصرع خوانی های فرهنگ های مختلف ایران و نیز فرهنگ های هند، پاکستان، عراق، لبنان، و لحن های فارسی، ترکی، عربی و … در تعزیه نواحی. موسیقی رمضان (نمونه های سی دی صوتی مرتبط، مناجات رمضان، دم دم سحری، دعاهای افطار، ادعیه سحری و …) .

تفاوت موسیقی کلاسیک و پاپ چیست؟ + بررسی مشخصات و ساختار آنها

۳- سبک های موسیقی عامه‌پسند

آرت پانک، آرت راک، اسید جاز، اسید راک، اسید هاوس، اَفروبیت، اَفروپاپ، آلترنتیو دنس، آلترنتیو راک، آلترنتیو کانتری، آلترنتیو متال، آلترنتیو هیپ هاپ، الکترونیک برلینی، الکترونیک مذهبی، آمریکانا، بلک متال، بلک متال مذهبی (آنبلک متال)، بلوز، بیت‌بوکسینگ، بیت پاپ، پاب راک، پاپ ایرانی، پاپ عربی، رپ، رپ فارسی، راک مذهبی، کلاب، کلاسیک بلوز، کلاسیک راک، کلاسیک کانتری، کیک‌واک، متال مذهبی، موسیقی مذهبی معاصر، هیپ هاپ، امبینت و … تمام این موارد ذکر شده در انواع سبک های موسیقی هستند و عامه‌پسند محسوب می‌گردند.

سبک های موسیقی عامه‌پسند

۴- سبک های موسیقی سنتی و محلی

آپالا، باتوکادا، باجان، باجورو، بالاکدری، بامبوکو، بیهو، چومبا، کنتیگا، کنتیناس، عاشیق، موسیقی ایرانی، موسیقی چینی، موسیقی کریسمس، موسیقی مجاری، موسیقی یونانی و …

سخن پایانی

شما در این مقاله با انواع سبک های موسیقی آشنا شدید.همچنین از طبقه بندی سبک های موسیقی آگاه شدید.اگر سوال سا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

الگوهای نامگذاری سبک های موسیقی در جهان چیست؟

تعدد سبک های موسیقی در سراسر دنیا بسیار زیاد می باشد و هر یک در مشخصه هایی نظیر دوره زمانی، منطقه جغرافیایی، آلات موسیقی، کارکردهای اجتماعی و … با یکدیگر متفاوت می باشند.به طور کلی الگوهایی که برای نامگذاری انواع سبک های موسیقی به کار می روند در ۳ رده اصلی موسیقی، هنری موسیقی، پاپ موسیقی سنتی قرار دارند.

کدام سبک مادر سبک های موسیقی است؟

سبک کلاسیک به عنوان مادر سبک های موسیقی در جهان شناخته می شود و به نوعی موسیقی آکادمیک محسوب می شود. این نوع موسیقی حدود پانصد سال قبل از میلاد آغاز شده است و ۴ دوره مهم موسیقی دوران باروک، دوران کلاسیک، دوره رمانتیک، دوره کلاسیک مدرن را در بر می گیرد.این نوع سبک موسیقی از حالت های دگرگون و متضاد بسیاری تشکیل شده است و به نوعی پیانو در این سبک به جای کلاوسن مورد استفاده قرار گرفته است.

پیشنهاد ما به شما

موسیقی راک

موسیقی راک چیست؟ + معرفی بهترین خواننده های راک ایرانی

سال های میانی دهه‌ی ۱۹۵۰، گونه ای جدید از موسیقی مردم پسند، بوجود آمد که …

دیدگاهتان را بنویسید