شنبه , ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
موسیقی راک

موسیقی راک چیست؟ + معرفی بهترین خواننده های راک ایرانی

سال های میانی دهه‌ی ۱۹۵۰، گونه ای جدید از موسیقی مردم پسند، بوجود آمد که ابتدا راک اند رول و سپس به اختصار موسیقی راک Rock music نام گرفت. اگرچه در موسیقی راک سبک هایی متنوع را می‌بینیم ولی از سویی این سبک به موسیقی آوازی گرایش دارد که ضرب های خشن و پیش برنده دارد و در آن بیشتر همراهی گیتار الکتریکی و صداهایی به شدت تقویت شده جلوه ای برجسته دارد. موسیقی راک در سراسر دنیا مخاطبان بسیار زیادی دارد. سال‌ها است که این سبک به موسیقی ایران هم راه یافته و آهنگ‌های خواننده های راک ایرانی نیز طرفداران زیادی پیدا کرده‌اند. در این مقاله با تعدادی از بهترین خوانندگان راک ایرانی آشنا خواهید شد.

موسیقی راک چیست؟

راک اولیه به طور دقیق از سبک ریتم و بلوز R&B، که نوعی موسیقی رقص سیاهان آمریکایی آمیخته با بلوز بود، و همین طور سبک جاز و سرودهای انجیلی سیاهان نشات گرفت. موسیقی راک در واقع برگرفته از موسیقی بومی و موسیقی سرزمین های غرب آمریکاست، موسیقی با رنگ و بوی عامیانه و مبتنی بر ساز گیتار که ریشه در فرهنگ روستائیان سفیدپوست آمریکایی دارد. موسیقی راک طی یک دهه از سبکی ساده و رقص محور، به گونه ای از موسیقی تبدیل شد که از نظر رنگ آمیزی، مضمون شعرها و تکنیک های صوتی الکترونیک بسیار متنوع بود.

بهترین خواننده های راک ایران کدامند؟

در این بخش، با بهترین خوانندگان راک ایرانی آشنا می‌شویم و توضیح جامعی از زندگی و فعالیت آن‌ها را به شما ارائه می‌کنیم. درباره محبوب ترین و برترین خواننده‌های تاریخ موسیقی راک بیشتر بدانید.

کوروش یغمایی

کوروش یغمایی در سال ۱۳۲۵ و در شهر شاهرود متولد شده است. او آهنگساز، خواننده، تنظیم‌کننده و نوازنده گیتار الکتریک است. امروزه ساز اصلی او گیتار است، اما اولین سازی که نواختن آن را در کودکی فرا گرفته، سنتور بوده است. او با تشکیل و سرپرستی گروه راک رایچرز به صورت حرفه‌ای وارد دنیای موسیقی شد. در آن سال‌ها به دلیل سبک خاص گیتار نواختنش و مهارتی که داشت، لقب پنجه طلایی به او داده بودند. پس از مدتی، ترانه گل یخ را خواند و این ترانه علاوه بر این که در ایران با استقبال خیلی خوبی مواجه شد، به دلیل داشتن فاکتورهای استاندارد بین‌المللی، در سایر کشورها هم پخش شد و به عنوان اولین موسیقی ایران که پا به عرصه جهانی گذاشته بود، طرفداران زیادی پیدا کرد.

کوروش یغمایی، پس از انقلاب برای ۱۷ سال ممنوع‌الکار شد. تا این که در سال ۱۳۷۵ و با آلبوم سیب نقره‌ای به دنیای موسیقی بازگشت. در سال۱۳۸۸، یک شرکت تهیه موسیقی به نام Now Again، آلبومی به نام زنجیر خودت را بباف (Forge Your Chain) را منتشر کرد که در آن، ۱۵ قطعه راک درخشان و قدیمی مربوط به سال‌های ۱۹۶۸ تا ۱۹۷۴ را از خواننده‌هایی در سراسر دنیا جمع‌آوری کرده بود. قطعه حجم خالی از کوروش یغمایی نه تنها یک اثر از خواننده های راک ایرانی بلکه به عنوان تنها اثر خاورمیانه‌ای در این آلبوم منتشر شد.

بررسی و معرفی ۵ نوع ساز ایرانی و غربی که برای هر سلیقه‌ای مناسب است

کوروش یغمایی با معرفی گروه‌های راک مانند رولینگ استونز و بیتلز به مردم ایران و نیز تاثیرگذاری بر سبک خوانندگی سایر خوانندگان راک ایرانی، سهم به سزایی در ظهور و گسترش موسیقی راک در ایران دارد. به همین علت، از او به عنوان پدر راک ایران نیز یاد می‌شود.

  • آلبوم‌ها: گل یخ (۱۳۵۲)، سیب نقره‌ای (۱۳۷۵)، ماه و پلنگ، کابوس، تفنگ دسته نقره، بازگشت از لبه پرتگاه

حبیب محبیان (حبیب)

از دیگر خوانندگان موسیقی راک ایرانی می‌توان حبیب محبیان را نام برد. حبیب محبیان که بیشتر با نام حبیب شناخته می‌شود در ۴ مهر ۱۳۲۶ در شمیران تهران متولد شده است. او آهنگساز، خواننده، ترانه‌سرا و نوازنده گیتار به خصوص گیتار دوازده سیمی بود. حبیب از ال به ساز گیتار علاقه داشت. گروه بیتلز در دوران نوجوانی او تشکیل شد و همین موضوع باعث علاقه بیشتر حبیب به موسیقی شد. او زیر نظر مرتضی حنانه به فراگیری آهنگسازی مشغول شد. حبیب به دلیل ممنوع‌الکاری در سال ۱۳۶۲ ایران را ترک کرد و در سال ۱۳۶۴ در لس آنجاس آمریکا ساکن شد. او در سال ۱۳۸۸ با نوشتن نامه‌ای به محمود احمدی‌نژاد، رییس جمهور وقت، خواستار بازگشتش به ایران شد که با درخواست او تحت شرایطی خاص موافقت شد و حبیب به همراه خانواده‌اش به ایران بازگشت.

حبیب محبیان، در ژانرهای پاپ، راک و کانتری فعالیت داشته است. او در دهه ۱۳۵۰ هجری شمسی با آلبوم مرد تنهای شب به شهرت رسید. حبیب به خاطر استفاده از گیتار دوازده سیمی و آهنگسازی به سبک موسیقی راک غربی، به عنوان هنرمنی متفاوت در موسیقی پاپ و راک ایرانی شناخته شد. او با هنرمندانی چون لیلا کسری، مسعود فردمنش، همایون هوشیارنژاد، سعید قائم مقامی، بیژن سمندر، پاکسیما زکی‌پور، سیوش قمیشی، منوچهر چشم‌آذر، ناصر چشم‌آذر و اروین خاکچیان همکاری داشته است. سرانجام حبیب محبیان در ۲۱ خرداد ۱۳۹۵به علت ایست قلبی در رامسر درگذشت.

  • آلبوم‌ها: مرد تنهای شب (۱۳۵۶)، بت (۱۳۵۷)، آفتاب مهتاب (۱۳۶۳)، همراز (۱۳۶۷)، عروس فرنگی (۱۳۶۸)، خورشید خانم (۱۳۶۹)، صفر (۱۳۷۳)، کویر باور (۱۳۷۸)، خانه کوچک (۱۳۸۱)، جوونی (۱۳۸۳) و ایران بانو (۱۳۸۷)
موسیقی جاز چیست؟ معرفی سبک موسیقی جاز + بررسی ویژگی ها و هنرمندان معروف سبک جاز

فرهاد مهراد

فرهاد مهراد معروف به فرهاد، خواننده، آهنگساز و نوازنده ایرانی، در سال ۱۳۲۲ و در تهران متولد شد. او از کودکی، به موسیقی علاقمند شده بود و برای فراگیری نواختن ویلن‌سل هم در کودکی تلاش کرد، اما در این زمینه چندان موفق نبود. بعد از گذشت چند سال، با کمک دوستان ارمنی‌ خود، علاقه‌ای که در کودکی به موسیقی داشت را دنبال کرد و به صورت خودآموز و بدون استاد، نوازندگی گیتار و پیانو را فراگرفت. پس از مدتی گروه موسیقی کوچکی را با دوستانش تشکیل داد و تشکیل این گروه، سرآغاز فعالیت حرفه‌ای او در دنیای موسیقی بود.

با بازخوانی ترانه‌های خوانندگان معروف راک مانند الویس پریسلی، ری چارلز و گروه بیتلز، شهرت و محبوبیت بسیار خوبی کسب کرد. او به خوبی به زبان‌های دیگر مسلط بود و همین موضوع هم باعث شده بود تا با بازخوانی ترانه‌های خارجی، حتی در میان غیرفارسی‌زبانان هم طرفدارانی داشته باشد.

او در سال ۱۳۴۸ اولین آهنگ خود را با نام مرد تنها منتشر کرد. پس از مدتی، فرهاد به خواندن ترانه‌های اجتماعی و انتقادی شهرت یافت. او کارهای خود را با وسواس زیادی انتخاب می‌کرد و همین هم باعث شد تا از سال ۱۳۴۸ تا ۱۳۵۸ که آغاز ممنوع‌الکاری او بود، تنها ۱۴ آهنگ را منتشر کند. او در زمان انقلاب هم ترانه انقلابی وحدت را خوانده بود. تا زمان انقلاب داخل و خارج ایران کنسرت‌های متعددی داشت، اما در سال ۱۳۵۸ ممنوع‌الکار شد. در سال ۱۳۷۳، اولین آلبوم خود را با نام خواب در بیداری با ترانه‌های فارسی و انگلیسی منتشر کرد و این آلبوم به اولین آلبوم راک انگلیسی ایران تبدیل شد. فرهاد مهراد یکی از بهترین خواننده های راک ایرانی در ۹ شهریور ۱۳۸۱ به علت بیماری درگذشت.

  • آلبوم‌ها: خواب در بیداری (۱۳۷۳)، برف (۱۳۷۷)

 مهراد هیدن

مهرادهیدن یکی از معروف‌ترین خواننده های سبک راک ایرانی است. مهراد مستوفی‌راد که با نام مهراد هیدن شناخته می‌شود در ۲۴ آذر ۱۳۶۳ در تهران متولد شده است. او آهنگساز، خواننده و نوازنده گیتار و پیانو بوده و فعالیت خود را از سال ۱۳۸۲ آغاز کرده است. او بیشتر در سبک راک، رپ و هیپ هاپ فعالیت داشته و در اوایل به وجود آمدن سبک رپ فارسی فعالیت هنری خود را آغاز کرده است. مهرادهیدن از دوران کودکی یادگیری پیانو را فرا گرفته و در دوران راهنمایی نیز وارد سبک راک شد و پس از آن کم‌کم کار خود را در سبک رپ فارسی شروع کرد. هیدن درحال حاضر در انگلستان زندگی کرده و به ایران رفت و آمد دارد.

مهرادهیدن به همراه سامان ویلسون گروه زدبازی را تشکیل دادند و آهنگ تابستون کوتاهه را ساختند که این آهنگ به عنوان یکی از بهترین آهنگ‌های رپ فارسی در زمان خود شناخته شد. پس از مدتی سامان ویلسون گروه را ترک کرد اما هیدن به همراه باقی اعضا به فعالیت خود ادامه دادند و آلبوم زاخارنامه را به عنوان یکی از بهترین آلبوم‌های رپ فارسی منتشر کردند. اگرچه گروه زدبازی پس از ۱۲ سال دیسبند شد و اکنون اعضای آن به صورت انفرادی فعالیت می‌کنند. آلبوم صفر مهرادهیدن به سبک الکترونیک راک و سینماتیک است. او علاوه بر زدبازی با هیچکس، عرفان پایدار، آرش دارا، تارا صالحی و آرش راسخ نیز همکاری داشته است.

  • آلبوم‌ها: زاخارنامه(۱۳۹۱)، بزرگ ۲ (۱۳۹۴)، شخصی (۱۳۹۵)، تونل (۱۳۹۶)، یکسین (۱۳۹۶) و صفر (۱۳۹۷)
نقش کیبوردیست و پیانیست در گروه موسیقی چیست؟ + معرفی بهترین کیبوردیست‌های جهان

کاوه یغمایی

او متولد ۱۳۴۷ در تهران و فرزند کوروش یغمایی است. کاوه یغمایی خواننده، نوازنده، آهنگساز و تنظیم‌کننده است که در سن ۱۰ سالگی و با نواختن پیانو در مدرسه موسیقی تهران، وارد دنیای موسیقی شد. او تحت تاثیر حرفه پدرش، با نواختن گیتار آکوستیک و گیتار الکتریک آشنا شده بود. در هنرستان عالی موسیقی پسران، فلوت را به عنوان ساز تخصصی خود فرا گرفت و با ورود به دانشگاه در سال ۱۳۷۳، فعالیت حرفه‌ای خود را آغاز کرد. در سال ۱۳۸۲، اولین آلبوم خود را با نام مترسک منتشر کرد که سیروان خسروی، خواننده مشهور کشورمان هم برای این آلبوم نوازندگی می‌کرد. کاوه یغمایی هم‌اکنون گیتار الکتریک و کیبورد را به عنوان ساز تخصصی خود می‌نوازد و از بهترین خوانندگان راک ایران به شمار می‌رود.

  • آلبوم‌ها: مترسک (۱۳۸۲)، سکوت سرد (۱۳۸۶)، منشور (۱۳۹۵)

رضا یزدانی

رضا یزدانی خواننده، نوازنده، آهنگساز و بازیگر، در سال ۱۳۵۲ در تهران متولد شد. سرآغاز فعالیت حرفه‌ای او از سال ۱۳۷۷، با خوانندگی و نوازندگی در تئاتر بوده است. او اولین آلبوم خود را در سال ۱۳۸۲ با نام شهر دل منتشر کرد و پس از آن، شهرت و محبوبیت بسیاری میان طرفداران سبک راک در ایران پیدا کرد. رضا یزدانی تا به حال ۴ جایزه بهترین تیتراژ فیلم و سریال جشن حافظ را از آن خود کرده است. همچنین آلبوم دوئل در آیینه نیز عنوان بهترین آلبوم پاپ-راک در جشن سالانه موسیقی ما در سال ۱۳۹۵ را کسب کرده است. رضا یزدانی علاوه بر فعالیت در حیطه موسیقی، در سینما و تئاتر هم فعال بوده و تا به حال در چندین فیلم و سریال حضور داشته است.

  • آلبوم‌ها: شهر دل (۱۳۷۹)، پرنده بی پرنده (۱۳۸۲)، هیس (۱۳۸۵)، ساعت ۲۵ شب (۱۳۸۹)، ساعت فراموشی (۱۳۹۰)، خاطرات مبهم (۱۳۹۱)، ساعتا خوابن (۱۳۹۲)، سلول شخصی (۱۳۹۳)، نوستالژی (۱۳۹۴)، دوئل در آینه (۱۳۹۵)، درهم (۱۳۹۶)، دیوونه‌خونه مجازی (۱۳۹۸)
معرفی بزرگان موسیقی‌کلاسیک + مشهورترین آهنگسازان موسیقی‌کلاسیک کدامند؟

کاوه آفاق

کاوه آفاق خواننده راک فارسی و انگلیسی، آهنگساز، ترانه‌سرا و تنظیم‌کننده موسیقی راک، در سال ۱۳۶۲ متولد شد. او به طور تخصصی به نواختن گیتار الکتریک می‌پردازد. شروع علاقه او به موسیقی راک، در ۱۵ سالگی و با نواختن گیتار الکتریک اتفاق افتاد و پس از آن از ۱۷ سالگی به ترانه‌سرایی و آهنگسازی پرداخت.

در ادامه مسیرش، با خوانندگی و آهنگسازی برای تئاترها و فیلم‌ها، شهرت بیشتری پیدا کرد. او با گروه‌های پارت، کاویان و The Ways همکاری کرده و فعالیت او در گروه The Ways که آن را در سال ۱۳۸۴ تشکیل داده بود، تا سال ۱۳۹۰ ادامه یافت. پس از آن، کاوه آفاق به صورت انفرادی فعالیت خود را ادامه می‌دهد. کاوه آفاق علاوه بر فعالیت در حیطه موسیقی، به نقاشی هم می‌پردازد و بازیگری تئاتر را هم در سابقه کاری خود دارد.

  • آلبوم‌ها: استرس (۱۳۸۸، همراه گروه The Ways)، با قرص‌ها می‌رقصد (۱۳۹۴)، شال (۱۳۹۷)، لوتوس (۱۳۹۷)

 سیروان خسروی

سیروان خسروی از دیگر خوانندگان راک ایرانی بوده که در سال ۱۳۶۱ در تهران متولد شده است. او به خوانندگی در سبک پاپ، راک و موسیقی الکترونیک، تنظیم موسیقی و آهنگسازی می‌پردازد. همچنین از ۱۶ سالگی و زیر نظر کاوه یغمایی فعالیت در زمینه موسیقی را در سبک راک و با نوازندگی کیبورد آغاز کرده است. او با نوازندگی کیبورد در کنسرت‌های کاوه یغمایی در سال‌های ۷۹ و ۸۰ و نیز حضور در جریان ضبط آلبوم مترسک او، به صورت حرفه‌ای وارد دنیای موسیقی شد و در سال ۱۳۸۴، اولین آلبوم خود را با نام تو خیال کردی بری منتشر کرد.

اولین کنسرت آنپلاگد در ایران، توسط سیروان خسروی و در سال ۱۳۹۴ اجرا شده است. او با سبک منحصر به فردی که در ترانه‌های خود دنبال می‌کند، از مجبوب‌ترین خوانندگان کشورمان محسوب می‌شود. همچنین ترانه‌های نه نرو و ساعت ۹ این خواننده در جدول موسیقی رادیویی هلندی Funx رتبه اول را کسب کرده‌اند.

  • آلبوم‌ها: تو خیال کردی بری (۱۳۸۴)، ساعت ۹ (۱۳۸۸)، جاده رویاها (۱۳۸۹)، آنپلاگد (۱۳۹۵)، مونولوگ (۱۳۹۹)
بررسی و معرفی ۵ نوع ساز ایرانی و غربی که برای هر سلیقه‌ای مناسب است

 رامین سید امامی (کینگ رام)

رامین سید امامی که با نام هنری کینگ رام شهرت دارد، در سال ۱۳۶۰ در بوشهر متولد شد. ابتدا، خواننده اصلی گروه موسیقی راک هایپرنوا بود، اما پس از مدتی با جدایی از هایپرنوا، به صورت مستقل به فعالیت خود ادامه داد. او اولین آلبوم خود را در سال ۲۰۱۱ (۱۳۹۰) با عنوان آواز گرگ‌ها منتشر کرد. کینگ رام با انتشار اولین ترانه فارسی خود به نام شکارچی (The Hunter) در این آلبوم، طرفداران بسیاری در میان فارسی‌زبانان برای خود دست و پا کرد.

آلبوم بعدی او با نام کرکس هم تلفیقی از ترانه‌های فارسی و انگلیسی بود. انتشار آلبوم تا هزار و نمی‌دونم چند در ایران در سال ۱۳۹۶ نیز با استقبال بسیار خوبی مواجه شد. تئاتر اسکارلت دهه شصت به کارگردانی سجاد افشاریان، بهانه‌ای شد تا کینگ رام برای اولین بار تعدادی از ترانه‌های خود را به صورت زنده در ایران اجرا کند.

  • آلبوم‌ها: آواز گرگ‌ها (۱۳۹۰)، کرکس (۱۳۹۳)، تا هزار و نمی‌دونم چند (۱۳۹۶)

 نوید اربابیان

نوید اربابیان متولد سال ۱۳۶۴ در مشهد است. او از خواننده های راک جدید ایرانی بوده که به آهنگسازی و نوازندگی هم مشغول است. در حالی که ساز تخصصی او گیتار بیس است، گیتار کلاسیک و الکتریک هم می‌نوازد. نوید اربابیان تا کنون همکاری‌های متعددی با خوانندگان و موسیقی‌دان‌های سبک‌های راک و موسیقی تلفیقی ایرانی داشته است. اولین آلبوم رسمی او به نام خط خنده‌ش در سال ۱۳۹۵ و با حضور نوازندگان مطرح راک ایرانی، منتشر شد. اربابیان درباره این آلبوم می‌گوید:

“من از عنوان «فولک‌راک» برای این آلبوم استفاده می‌کنم و البته دو گونه تعریف از فولک‌راک وجود دارد. یکی تلفیق مستقیم موسیقی نواحی با موسیقی راک است و دیگری سبک و سیاق گروه‌هایی همچون جترو تال، نیل یانگ و… است که فقط ردپایی از موسیقی نواحی در آن شنیده می‌شود. ما سعی کردیم در این آلبوم بخشی از موسیقی فولکلوریک خودمان را حفظ کنیم و قطعات مثل خودمان صدا بدهد و از سازهایی همچون عود، سه‌تار و فلوت چوبی هم استفاده کردیم.”

  • آلبوم‌ها: خط خنده‌ش

سخن پایانی

شما در این مقاله با موسیقی راک آشنا شدید. همچنین از بهترین خواننده های راک ایرانی آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

پیشنهاد ما به شما

موسیقی هیپ هاپ

موسیقی هیپ هاپ چیست؟ + آشنایی با سبک هیپ هاپ

یکی از سبکهای مطرح در موسیقی، هیپ هاپ ( hip-hop music) است که در بین …

دیدگاهتان را بنویسید