در طول تاریخ، هنر حقیقتی منحصر به فرد و مورد توجه همه ی انسان ها بوده که در آن در طول دورههای تاریخی مختلف مشاهیر بزرگی پدیدار گشته اند. می توان گفت در هر زمینه ای از هنر، بزرگان و مشاهیری تربیت شده اند که امروزه شاهد آثار زیبایشان هستیم و از آن ها هم لذت برده و با کنکاش در عمق غنای درون آن ها موجبات تصفیه روحی خود را نیز رقم می زنیم. در مورد موسیقی جمله ای معروف از لودویگ فان بتهوون بزرگ است که می گوید”آنگاه که سخن به پایان رسد، موسیقی آغاز می شود”. با تکیه بر ادعای برخی منابع علمی، تأثیر موسیقی بر روح انسان بسیار بیشتر و پویاتر از سایر هنرها می باشد. موسیقی می تواتد موجبات آرامش روح و به دنبال آن جسم را هم برای سازنده اثر و هم برای شنوده آن فراهم کند. در طول تاریخ، موسیقیدانان و فیلسوف موسیقیدانان بزرگی در جهان بوده اند که هر یک شاهکارهایی از خود به ارمغان گذاشته و بعضا تاثیرات عمیق بر کل جریانات هنری بعد از خود گذاشته اند. در ادامه این متن به بررسی کوتاهی از زندگی ۴ تن از بزرگان موسیقیکلاسیک می پردازیم.
معرفی بزرگان موسیقیکلاسیک
ولفگانگ آمادئوس موتسارت
ولفگانگ آمادئوس موتسارت درسال ۱۷۵۶ در اتریش به دنیا آمد. پدر وی (لئوپولد موتسارت) آهنگساز و ویولونیست مشهوری بود و از آن هنگام که متوجه استعداد فرزندش در موسیقی شد همه ی وقت خود را صرف آموزش او کرد. موتسارت آهنگسازی را از سه سالگی شروع کرد. در هفت سالگی اولین سمفونی خود را نوشت و در نه سالگی اولین اپرا. در سنین جوانی همراه با پدرش در کشورهای مختلف کار اجرا را شروع کرد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خواننده معروف ترکیه را بخوانید.
موتسارت همچنین رهبر اکستر اسقف بود. و در دوران کاری حرفه ای خود با آهنگسازان بزرگی آشنا شد. وی در طول زندگی خود بیش از ششصد قطعه موسیقی از خود باقی گذاشت که تمامی آن ها از شاهکارترین آثار موسیقی به شمار می روند.
لودویگ فان بتهوون
بهتوون در سال ۱۷۷۰ میلادی در آلمان به دنیا آمد. ایشان یکی از تاثیرگذارترین شخصیت ها در موسیقیکلاسیک می باشند که آغازگر عصر رمانتیک تاریخ موسیقی بود. پدرش که از موسیقیدانان آن زمان بود اولین معلم موسیقی بتهوون شد و همواره سعی داشت تا پسرش را همچون موسیقی دانان معروف و به مانند موتسارت بعنوان نابغه ای در موسیقی به مردم معرفی کند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله محبوب ترین خواننده سنتی تاریخ ایران را بخوانید.
بتهوون از ۲۴ سالگی نوازندگی پیانو را به طور جدی دنبال کرد. زندگی کاری وی به سه دوره کاری حرفه ای مجزا می شود.
- دوره اول که عمده آثار بتهوون تحت تاثیر هایدن و موتسارت قرار گرفت مانند آثاری همچون کوارتت زهی, دوازده سونات پیانو و..
- دوره میانی که دچار مشکل ناشوائی شد. آثاری که در این دوره خلق کرد همگی به عنوان آثار کلاسیک معروفی در آمده اند مانند سمفونی شماره ۳ (اروئیکا)، پنج کوارتت زهی و…
- دوره پایانی که اوج شکوفائی آثار بتهوون بود که در این دوره دست به ساختار شکنی هایی در زمینه موسیقی خود نیز زد.
فردریک شوپن
فردریک شوپن (شاعر پیانو) در سال ۱۸۱۰ در لهستان به دنیا آمد. استعداد ذاتی وی در موسیقیکلاسیک آنقدر بالا بود که لقب موتسارت دوم را به وی دادند. در دوران یادگیری موسیقی از برجسته ترین اساتید بهره برد. در طول این سال ها در وین کنسرت هایی را اجرا می کرد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خوش صداترین خواننده های ایرانی زن را بخوانید.
اغلب آثار شوپن برای پیانو ساخته شدند و فرم هایی در موسیقی را ابداع کرد مانند نوکتورن، پولونز و مازورکا و در دیگر فرم ها مانند سونات، والس، و… قطعات منحصر به فردی نوشت.
یوزف هایدن
فرانتس یوزف هایدن درسال ۱۷۳۲ میلادی در اتریش به دنیا آمد. وی را پدر سمفونی می نامند. والدین یوزف در زمینه موسیقی فعالیتی نداشتند اما از زمانی که به استعداد فرزند خود در این زمینه پی بردند وی را حمایت کردند.
- بیشتر بخوانید: بررسی موسیقی اصیل مازندرانی از گذشته تا بحال
هایدن به عنوان یکی از موثر ترین اساتید سبک موسیقیکلاسیک معروف است که کمک چشم گیری در تکامل سمفونی و کوارتت زهی داشت. تاثیرگذاری سبک هایدن را می توان در آثار بهتوون و موتسارت که دوست و شاگرد وی بودند مشاهده کرد.
مشهورترین آهنگسازان موسیقیکلاسیک کدامند؟
لودویگ ون بتهوون (۱۷۷۰ – ۱۸۲۷)
تنها ترانه ها ، پیروزی های فروزان ، برجسته های رعد و برق یا سرودهای قابل تأمل و راپسودی ها نیستند. قطعا همه ما که کمی از موسیقی کلاسیک اطلاعات داشته باشیم بتهوون را دوست داریم زیرا حتی اگر همه اینها مبارزه علیه جهان ، احساسات و ناشنوایی او بود ، او هرگز ایده آلیسم یا ایمان خود را از دست نداد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بهترین خوانندههای کانتری ۲۰۱۹ را بخوانید.
لودریک ون بتهوون ، یکی از بزرگترین و تاثیز گذار ترین آهنگسازان موسیقی کلاسیک ، آهنگساز به عنوان قهرمان ، تنها در برابر جهان ، در تلاش برای درک ، بیان ، پرستش و بهبود آن با موسیقی است.
این مبارزه تایتانیک تقریباً در همه مواردی که او نوشت ، در کنار زیبایی و لطافت غنایی عالی و حس غالب موسیقی که به دوره جدید کشیده شده است ، دیده می شود.
به سمفونی شماره ۳ بتهوون در E Flat ، Op گوش دهید. ۵۵ (Eroica) که به احترام یکی از اشخاص بزرگ در تاریخ یعنی ناپلئون نوشته شده است و به طور منظم به عنوان یکی ازز بزرگترین سمفونی های تمام دوران انتخاب شده است .
پیوتر ایلیچ چایکوفسکی (۱۸۴۰ – ۱۸۹۳)
زیبای ایده آل آهنگساز رمانتیک ، چایکوفسکی ، موسیقی روسی را روی نقشه اروپا قرار داد. ارادت به شخص موتزارت ، بلینی و دونیزتی نشان دهنده هدیه های ملودی بی پایان خود است ، که او با یک حس ارکسترال درخشان ، به علاوه احساسات خیلی شدید خود را بروز می دهد.این موسیقی است که قلب خود را بر روی آستین خود می بندد و با وسواس تمام روی عشق ، مرگ و سرنوشت تمرکز می کند.
ایلیچ چایکوفسکی ، یکی از بزرگترین آهنگسازان دوره موسیقیکلاسیک ، بیشتر به خاطر باله های جذاب و ملایم و کنسرتوی پیانو معروف است ، ولی نباید سمفونی های او عمق احساسی بسیار بیشتری دارند را نادیده گرفت.
اپراهای وی ، به خصوص یوجین اونگین ، از کیفیت شخصی بسیار چشمگیری برخوردار هستند که آنها را در میان دوست داشتنی ترین رپرتوار قرار می دهد. ‘Dance of the Reed Pipes’ را از یکی از محبوب ترین باله های چارچوب چایکوفسکی The Nutcracker است که پیشنهاد می شود حتما شنیده شود.
ریچارد واگنر (۱۸۱۳ – ۱۸۸۳)
شما می توانید آهنگسازان دیگر را بیشتر دوست داشته باشید ، اما موضوع غیر قابل باور است که استدلال کنید که واگنر ، یکی از بزرگترین آهنگسازان کلاسیک ، بی حد و حصرترین تصور موسیقی در تمام دوران را نداشته است.
او زبان را فراتر از همه محدودیت های قبلی کشید تا نقشی کاملاً جدید برای موسیقی ارکستر ایجاد کند ، فرم ها و ساختارهای هارمونیکی را که از زمان بتهوون و قبل از آن وجود داشته است ، در اختیار بگیرد و آنها را تحت فشار شدید قرار دهد تا عمق احساس و انگیزه غیرقابل انتقال را انتقال دهد.
ارکستر واگنر ، برای همیشه درباره گفته ها و تجربیات شخصیت های اپرای خود اظهار نظر می کند ، به حالتی چشمگیر به ضمیر ناخودآگاه ضربه می زند. به قطعه های گئورگ سلتی از حلقه حماسی واگنر حتما گوش دهید که توسط مجله موسیقی BBC به عنوان “بهترین ضبط شده تاکنون” توصیف شده است.
سخن پایانی
شما در این مقاله با بزرگان موسیقیکلاسیک آشنا شدید. همچنین از مشهورترین آهنگسازان کلاسیک آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسر وقت توسط ما جواب داده شود.