شنبه , ۱۹ اسفند ۱۴۰۲
موسیقی کلاسیک

تفاوت موسیقی کلاسیک و پاپ چیست؟ + بررسی مشخصات و ساختار آنها

برای شناخت بهتر سبک موسیقی پاپ، باید توضیحات مختصری در مورد موسیقی عامه پسند یا همان Popular ارائه دهیم. به شکلی خلاصه، به سبکی از موسیقی که مورد پسند عموم مردم قرار میگیرد و برای همه در دسترس است و بیشتر حالت تجاری دارد تا بطن هنری، موسیقی پاپ گفته می شود. این موسیقی خلاف جهت هدف و چیستیِ موسیقی کلاسیک و موسیقی مقامی می باشد؛ در اصل موسیقی کلاسیک در طول تاریخ همیشه موسیقیِ طبقه اشراف و روشنفکر جامعه بود.

موسیقی مقامی نیز یا همان موسیقی محلی شهرها و کشورهای مختلف در طول تاریخ که عموما به شکل سینه به سینه منتقل گشته و مانند موسیقی کلاسیک به طور تجاری عرضه نمیشود. موسیقی عامه پسند (گاه به آن موسیقی پاپ هم می گویند) موج جدیدی از موسیقی می باشد و صرفا مختص به یک سبک خاص نیست و در هر دوره از تاریخ ممکن است تم و فُرم خاصی از موسیقی مورد توجه عموم مردم قرار گیرد. در این مقاله با یکدیگر بطن و پیدایش موسیقی عامه پسند / پاپ را بررسی خواهیم کرد. در این مقاله می خواهیم تفاوت موسیقی پاپ و موسیقی کلاسیک را با یکدیگر بررسی کنیم.


فهرست مطالب


موسیقی پاپ چیست؟

این موسیقی نقطه مقابل موسیقی کلاسیک و موسیقی فولکلور(محلی) است به این ترتیب که اولی در طول تاریخ همواره موسیقی طبقه برگزیده و روشنفکر جامعه بوده است و دومی، موسیقیی است که به طور تجاری عرضه نمیشود. موسیقی مردم پسند گاهی به طور خلاصه موسیقی پاپ هم گفته میشود اما موسیقی پاپ در اصل یکی از زیرشاخه های آن به شمار می آید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله سبک های موسیقی پاپ را بخوانید. موسیقی پاپ، با وجود اینکه کاملا از موسیقی کلاسیک، موسیقی هنری یا art music و موسیقی فولک متمایز است، اما از آنجایی که اصطلاح پاپ شامل بسیاری از قطعات موسیقی راک، هیپ هاپ، کانتری و راک اپرا را در بر میگیرد، میتوانیم بگوییم که موسیقی پاپ، تعریف دقیقی ندارد.

موسیقی پاپ چیست؟

بررسی ساختار و محتوای موسیقی پاپ

موسیقی پاپ تعریف دقیق و مشخصی ندارد و همانطور که در ابتدای مقاله به آن اشاره شد، موسیقی پاپ کاملا از موسیقی دوره ی کلاسیک و یا همان art music و موسیقی محلی متفاوت است. اما از آنجایی که کلمه ی عامه پسند یا همان پاپ شامل بسیاری از آثار ملودیک در سبک های راک، هیپ هاپ، رپ، هوی متال، تکنو، و راک اپرا را در بر میگیرد، پس میتوان نتیجه گرفت که موسیقی پاپ، تعریف مشخصی ندارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله پدر موسیقی پاپ ایران را بخوانید. موسیقی پاپ به عنوان سبکی از موسیقی تعریف میشود که به شکل تجاری تهیه شده و هدف تولید آن سود مالی است.

آشنایی با سبک جاز +بررسی و معرفی موسیقی جاز در ایران تا جاز ایرانی

به گفته ی سایمون فریت Simon Frith، منتقد موسیقی و جامعه شناس و متخصص موسیقی عامه پسند، موسیقی پاپ در اصل یک صنعت می باشد، نه هنر. گرچه این فُرم از موسیقی را میتوان در حیطه تولید و عرضه در بازار، ایدئولوژی و زیبایی شناسی هم تفسیر کرد. به زبان ساده، موسیقی پاپ به شکلی تولید و تهیه می شود که تمامی اقشار جامعه را به خود جذب کند و برای همه شنیدنش جالب باشد؛ اما ریشه ی بخصوصی ندارد و قرار نیست سلیقه ی قشر خاصی را در نظر بگیرد. مشخصه موسیقی پاپ یک عنصر ریتمیک سنگین در زیر است که معمولا توسط دستگاههای تقویت کننده الکترونیک (amplifier) اجرا میشود و ملودی اصلی بر این ریتم غالب است.

ترانه پاپ:

ترانه پاپ همچنین به ترانه های محبوبی که مردم به زمزمه و خواندن آن علاقه دارند نیز اطلاق میشوند. موسیقی پاپ از نظر تجاری موفق است و سبک مورد علاقه ایستگاههای رادیویی است زیرا قابل دسترس بوده، راحت در یاد میماند و مخاطبین زیادی را به خود جلب میکند. کنسرتهای موسیقی پاپ گاهی بقدری تماشاگر بخود جذب می کنند که اجرای آنها فقط در استادیومهای بزرگ ورزشی امکان پذیر است. به عبارت دیگر، موسیقی پاپ، نوعی موسیقی است که در دهه ۵۰ آغاز شد و آنچه در این مجموعه قرار می گیرد معمولا برای گروه بزرگی از افراد جذاب است. با به وجود آمدن صفحه های پلاستیکی یا وینیل در دهه ۳۰ تا ظهور کامپکت دیسک یا CD در دهه ۸۰، موسیقی ضبط شده، نسبت به موسیقی زنده، بیش از پیش در دسترس قرار گرفت.

آشنایی با فریدون شهبازیان، پدر موسیقی پاپ ایران بعد از انقلاب + معرفی فریدون شهبازیان از نگاه دیگر هنرمندان

ترانه های پاپ معمولا در ۳ دقیقه اجرا میشوند و در آنها از ملودی هایی استفاده می شود که معمولا بسیار شنیدنی بوده و عده بسیاری را به خود جلب میکنند. به عنوان یک نقد تند بر این فُرم می توان گفت: موسیقی پاپ از دست های بالایی (شرکت های تولید ضبط صفحه، تهیه کنندگان رادیویی و تلویزیونی و امروزه وبسایت های پخش موسیقی) صرفا برای تاریخ انقضای کوتاه مدت تولید و تهیه می شود.

موسیقی کلاسیک چیست؟

ریشه ی کلمه ی کلاسیک از واژه کلازیوس (clasious) به معنای شاهانه می باشد. موسیقی کلاسیک نامی است که به موسیقی سنتی غرب بخصوص اروپا داده شده‌ است. علت نامگذاری این سبک از موسیقی مشخص نیست و تلاش های زیادی برای ریشه یابی این نامگذاری صورت گرفته است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله نوازندگی گیتار را بخوانید. به طور کلی، موسیقی کلاسیک را به دوره ای از موسیقی می گویند که از اواخر قرن هجدهم شروع و تا اواسط قرن نوزدهم میلادی ادامه داشته است؛ ولی از سوی دیگر, کلمه ی موسیقی کلاسیک به سبکی از موسیقی گفته می شود که می تواند در اکثر دوره های مختلف تاریخ موسیقی تا قبل از قرن بیستم میلادی به کار برود و تکرار شود.

موسیقی کلاسیک چیست؟

مانند آوازهای شوبرت در آلمانِ قرن نوزدهم یک نمونه از موسیقی کلاسیک به شمار می آید، در حالی که شوبرت از نظر تاریخی یکی از آهنگسازان دوره ی رمانتیک بوده و فُرمِ کلی موسیقی او نیز رمانتیک می باشد. بنابراین “موسیقی کلاسیک” در ارتباط با یک قطعه ی مشخص یا آهنگسازی نیست و با مفهومِ یک سبک یا یک دوره از تاریخ موسیقی متفاوت است. با تمامی تفاسیر ارائه شده، ”پالسترینا” آهنگساز قرن شانزدهم, تا سالها (حتی به امروز) به عنوان یک نمونه ی کلاسیک موسیقی از موسیقیِ کلیسایی بوده و یکی از رفرنس های قوی برای ملودی پردازان قرون بعدی محسوب می شد.

هنر موسیقی چیست و در موسیقی سنتی ایرانی از چه سازهای خاصی استفاده می‌شود؟

ویژگی های موسیقی کلاسیک چیست؟

بارزترین ویژگی موسیقی کلاسیک، ساده بودن فرم های موسیقی و المان های تشکیل دهنده ی قطعه می باشد. یکی از المان های موسیقی کلاسیک اهمیت میزان خط ملودی و تئوری چیدمان ملودی ها در کنار یکدیگر می باشد. بزرگترین قدمی که به سوی موسیقی کلاسیک برداشته شد، بدون قید و شرط بودن آثار (تقدیم به پادشاهی و طبقه ی اشراف، ستایش در کلیساها، مناسبت های خاص و …) بود و برای اولین بار در تاریخ موسیقی غرب، موسیقی بدون هدف و مقصود خاصی خلق شد و اصطلاحا هنر برای خودش موجودیت پیدا کرد.

به عبارت دیگر، در دوره ی کلاسیک با ایده” هنر به خاطر هنر ” برخورد می شد که از آن زمان تا کنون هم خیال همراه موسیقی جریان دارد. در کلاسیک هر چیز خارق العاده و افراطی کنار گذاشته شد و بیان موسیقایی بیشتر با تاکید بر کمال، تمامیت و اعتبار جهانی با استفاده از عوامل ساده و قابل فهم تثبیت شد .

ویژگی موسیقی کلاسیک:

همانطور که گفته شد مشخص نیست که کلمه ی کلاسیک از چه دوره و به چه دلیلی وارد دنیای موسیقی شده است. حتی خود کلمه ی کلاسیک به تنهایی در ادبیات تعریف مشخصی ندارد و به مراتب تعریف این واژه در موسیقی پیچیده تر می باشد. واژه ی کلاسیک در موارد استعمال کلی آن, هنگامی مفهومی بهتر و مفیدتر خواهد داشت که در ارتباط با نوع به خصوصی از آثار موسیقیایی (مانند نمونه هایی که از شوبرت و پالسترنیا ذکر شد) قرار گیرد.

ویژگی موسیقی کلاسیک

در این مفهوم می توان بتهوون را استاد کلاسیک در خلق سمفونی، سونات پیانو،کوارتت زهی محسوب گیرد. فرق میان کلاسیک به عنوان یک راه حل قاطع و استوار برای مسئله ی نقش خلاق در یک اثر هنری یا مقوله ی آهنگسازی از یک طرف و به عنوان یک مفهوم در تاریخ سبک ها از طرف دیگر، همیشه ستیز و اختلاف دائمی را به وجود می آورد که آثار آن نیز امروزه وجود دارد.

سبک موسیقی چیست؟ + معرفی و آشنایی با انواع سبک‌ های موسیقی در دنیا

نتیجه گیری

واژه ی موسیقی کلاسیک در اصل برای دوره ای از موسیقی می باشد که آهنگساز و تنظیم کننده برای بیان احساسات واقعی خود بدون استفاده از کلام مشخص به ملودی پردازی مشغول بوده و عموما برای نواختن ملودی ها، به بیش از چندین ساز نیاز می باشد. موسیقی کلاسیک برخلاف موسیقی پاپ، برای تفکر و تحلیل و بررسی خلق شده و هیچ هدف دنیوی و پوچ ندارد. واژه ی “موسیقی کلاسیک” می تواند برای موسیقی سنتی هر کشوری بکار رود.

موسیقی پاپ دارای تاریخ انقضا بوده و پس از گذشت چندین سال عموما این موزیک ها به فراموشی سپرده می شوند؛ اما تعدادی از آثار پاپ نیز هستند که پس از گذشت سالها نیز هنوز محبوب هستند. این موسیقی ها را می توان تا حدودی از موسیقی های دیگر جدا نمود اما باز نمیتوان به آنها واژه ی کلاسیک را اطلاق نمود. اگر به دنبال موسیقی حقیقی هستید به موزیک محلی کشور های مختلف (از خاور دور گرفته تا اسکاندیناوی و آمریکا) بپردازید. موسیقی ماندگار، به موزیکی گفته می شود که بدون نیاز به کلام بتواند احساسات شنونده را برانگیخته کند.

سخن پایانی

شما در این مقاله با تفاوت موسیقی کلاسیک و پاپ آشنا شدید.همچنین از ویژگی ها و ساختار آنها آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا یادگیری ساز برای کلاس های آواز لازم است؟

رای یادگیری اصول آواز ضرورتی ندارد که حتما ساز هم بنوازید و اگر تمرین ها را درست و زیر نظر استاد خبره انجام دهید حتما می توانید موارد اساسی آواز را بیاموزید.اما در این میان هنرجویانی که نوازندگی را هم آموخته اند برخی موارد در کلاس را بهتر و سریع تر درک کرده و یاد می گیرند از این رو باید بگوییم کههر چند یادگیری ساز برای کلاس های آواز الزامی نیست اما می تواند بسیار کمک کننده باشد.

مجال با آلبوم جدیدش تَشَری به کم‌کاری‌های فرهنگی زد!
ضرورت یادگیری تئوری موسیقی چیست؟

۱-درک قوانین جاری در موسیقی ۲- یادگیری سواد موسیقی ۳- توانایی انجام خلاقیت در موسیقی ۴- سادگی و سهولت در کار ۵- لذت از موسیقی

پیشنهاد ما به شما

استاد موسیقی کلاسیک افغانستان کیست؟

زنده‌یاد استاد محمدحسین سرآهنگ از آوازخوانان کلاسیک افغانستان به حساب می‌آمد و این سبک آوازخوانی …

دیدگاهتان را بنویسید