جمعه , ۳۱ فروردین ۱۴۰۳
سبک‌موسیقی

سبک‌موسیقی مورد علاقه شما کدام است؟ + آشنایی با تمام سبک‌ های موسیقی

اگر این مقاله را می‌خوانید، می‌توانیم بگوییم که شما هم مانند ما عاشق موسیقی هستید. تجربه‌ای بی‌نظیر که کارش به نوازش گوش و تحرک خلاصه نمی‌شود. موسیقی راهی‌ست برای بیان آنچه نمی‌توان در کلمات گنجاند. شادی، هیجان، اندوه، صبر، ژرفا، هم‌نشینی، آرامش؛ موسیقی دوستی‌ست که همیشه راه‌حل تازه‌ای برای رنگ‌آمیزی زندگی انسان دارد. از یادآوری عشقی قدیمی تا جوششی از ناخودآگاه، دست همراهی برای دوره‌ای سخت یا خاطره‌انگیز کردن یک صبح روشن در کافه‌ای خلوت. اما چه سبک‌موسیقی ای مناسب شماست؟ آیا کاملا آن‌چه برای روح شما بهترین است را یافته‌اید؟ آیا آن بیرون رنگ جدیدی و حرف تازه‌ای غیر از موسیقی‌های مورد علاقه‌تان وجود دارد که منتظرتان باشد؟ می‌خواهیم در این مقاله نگاهی به سبک‌های موسیقی بیندازیم و به دنبال دوست گم‌شده‌ای بگردیم.

بررسی اهمیت شناختن مختصر سبک های مختلف موسیقی

امروزه و با اهمیت بالای رسانه‌ها در شکل‌دهی و هدایت محتوای دریافتی مخاطب، بیش از هر زمانی به جست و جو برای یافتن هنر مناسب نیاز داریم. درست است که همه نوع موسیقی و هنر‌های مختلف با چند کلیک بر روی شبکه‌های اجتماعی در دسترس‌اند؛ اما واقعا خود و هویت خود را در کدام سبک و سوق یافته‌ایم؟ آیا غیر از این است که شبکه‌های اجتماعی مختلف یا حتی پلتفرم‌های مختص موسیقی، هر کدام بنا بر سیاست خود، سعی در هدایت مخاطب به سبک و استایل مشخصی را دارند؟ اینجاست که آشنایی مختصر با سبک‌های مشهور موسیقی جهان می‌تواند چراغ راهی برای کشف جهان‌های اسرارآمیز جدید باشد.

آشنایی با سبک راک (Rock)

سبک راک نوعی از موسیقی عامه است که بر پایه‌ی ضربات سنگین درامز و استفاده از ساز‌های الکترونیک مانند گیتار الکتریک و گیتار بیس شکل می‌گیرد. در طول تاریخ راک خود را به این ساز‌ها محدود نکرد و گستره‌ی وسیعی از سازهای آکوستیک و سینتی‌سایزر‌ها در این سبک استفاده شدند. محتوای موسیقی راک در دوران اوج خود بیشتر درباره‌ی مسائل انسانی و اجتماعی بوده است و راک به عمیق بودن و نگاه غیر سطحی مشهور است.

سبک‌موسیقی

البته با وجود شاخه‌ها و بستر باز راک برای ایجاد هیجان و حرکت، انواع محتوای شعری در این سبک دیده می‌شود. علاقه‌مندان به راک معتقدند این سبک در قرن بیست و یکم رو به افول رفته است. گویی این موسیقی که خاستگاه افسانه‌های موسیقی و ناب‌ترین احساسات انسانی بوده‌است، اکنون جای خود را به انشئابات مختلفی داده که دیگر جادوی گذشته را ندارند.

موسیقی غربی و سنتی چیست؟ چه تفاوت هایی دارند؟

آشنایی با سبک پاپ (Pop)

پاپ هم‌چون راک، نوع عامه‌پسند و مدرن موسیقی راک ان رول هستند. پاپ محبوب‌ترین سبک موسیقی در بین عامه مردم است و معمولا هر آهنگی از هر سبکی، اگر بین مردم بسیار شنیده شود، آن را در خانواده‌ی فرهنگ پاپ قرار می‌دهیم. در سبک پاپ رضایت مخاطب و جلب توجه حداکثری، معیارهای کلیدی هستند. مشهور و محبوب‌شدن موزیسین و همین‌طور موفقیت تجاری آثار در سبک پاپ بسیار مهم است.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خواننده زن را بخوانید.

البته زمانی که در بین مردم فرمی از سبک‌موسیقی پاپ شکل می‌گیرد، طبیعتا موسیقی‌دان‌هایی هم هستند که آن نوع موسیقی را قلبا دوست دارند و صرفا به دنبال شهرت و موفقیت تجاری نیستند. اما خوب یا بد، مسیر جهانی سبک پاپ مسیری تجاری‌ست که حول آهنگ‌های “هیت” یا پرطرفدار می‌گردد. پاپ نسبت به راک، سبک آرام‌تری‌ست و نوازندگان این سبک بیشتر به دنبال نواختن با احساس و ایجاد ملودی‌های گیرا هستند.

آشنایی با سبک هیپ هاپ و رپ (Hip-hop / Rap)

هیپ‌هاپ تنها هدیه‌ی سیاه‌پوستان امریکایی به دنیای انسان‌ها نیست. این فرهنگ غنی موسیقی بلوز و رگه (Reggae) و بسیاری هنر‌های دیگر را نیز به شکلی خاص و خالص ارائه داده. اما هیپ هاپ امروزه یکی از بزرگ‌ترین گونه‌های موسیقی عامه و فرهنگی جهانیست. هیپ هاپ از ایجاد لوپ‌هایی برای رقصیدن در کلاب‌های پایین شهر نیویورک آغاز شد. یک “دی جی” درام و بیت آهنگی مشهور را برای مدتی طولانی میکس می‌کرد که معمولا با یک فرد میزبان که با میکروفون مردم را به پایکوبی فرا می‌خواند همراه بود. کم‌کم افراد خلاق‌تر پا از این فراتر گذاشتند و افراد میزبان شروع به خواندن شعرهایی با قافیه و وزن برای جذاب‌کردن کارشان کردند. در این مسیر “رپ کردن” تکامل یافت.

در موسیقی هیپ هاپ به موضوعات مختلفی پرداخته می‌شود اما شاید مهم‌ترین آن‌ها اعتراض به شرایط اجتماعی، روایت فقر و سختی و ایجاد امید و انگیزه برای ساختن آینده‌ای بهتر است. اما در فرهنگ بزرگ هیپ هاپ موضوعاتی مانند گنگ، رقص و شادی و حتی دعوت به مواد مخدر و … نیز دیده می‌شود. با محبوب‌تر شدن هیپ هاپ امروزه این موسیقی نیز همانند راک و پاپ در معرض توجه بسیاز از سوی تهیه‌کنندگان و تجاری‌شدن است. چیزی که با روح این سبک در تضاد است.

آشنایی با سبک جز (Jazz)

“جز” نیز چون هیپ‌ هاپ، هدیه‌ی جامعه‌ی آفریقایی‌تبار کشور امریکا به دنیای موسیقی‌ست. ویژگی‌های مهم این نوع موسیقی استفاده از هارمونی‌های پیچیده و ضرب‌آهنگ‌های پیشرفته است. ریتم‌های شکسته، یا شکستن ریتم‌های ساده از زیبایی‌های همیشگی جز است. با وجود این پیچیدگی‌ها، تکیه‌ی اصلی موسیقی جز بر روی بداهه‌نوازی است. اینجاست که شاید در اولین برخوردها از این موسیقی و چگونگی اجرای آن شگفت‌زده شوید.

سبک‌موسیقی

جز در ابتدا هم‌خانواده با رگتایم و بلوز تکامل یافت و سپس گرایش به تمام سبک‌های دیگر موسیقی عامه نیز پیدا کرد و امروزه جز، صدای زنده‌ی موسیقی پویا و آکادمیک در اروپا و امریکاست. آرتیست‌ شو به تمام هنرمندانی که سعی در پویایی بیشتر و بیرون‌ آمدن از فضای همیشگی و تکراری دارند، گوش فرا دادن به جز خوب را پیشنهاد می‌کنند. گاهی یک آهنگ جز مناسب چون کلاس درسی هم از لحاظ هارمونی و هم ریتمیک است.درباره گام در موسیقی چیست بیشتر بدانید.

موسیقی کلاسیک چیست؟ چه تاثیرات مثبتی در انسان ایجاد می‌کند؟

آشنایی با سبک‌موسیقی الکترونیک (Electronic)

همان‌طور که از نام این سبک پیداست، موسیقی الکترونیک موسیقی ساخته‌ شده بر پایه‌ی ابزار موسیقی الکترونیک و سازهای دیجیتال است. سینتی‌سایزرها، سمپلرها و سازهای دارای مدارهای الکترونیک بیشترین استفاده را در سبک الکترونیک دارند. سبک الکترونیک انشئابات فراوان با شکل و فرم‌های متنوعی دارد اما به طور معمول موسیقی الکترونیک را با ریتم‌های جذاب و بر پایه‌ی کیک بیس و سینتی‌سایزرها می‌شناسیم. به طوری که امروزه معمولا بخش هارمونیک در موسیقی الکترونیک، اهمیت بخش ریتمیک را ندارد.

سبک‌موسیقی

با ورود به دهه دوم قرن بیست و یکم دیگر تمام سبک‌های موسیقی در خود المان‌های موسیقی الکترونیک نیز جای داده‌اند، اما گوش فرا دادن و کشف موسیقی الکترونیک خالص، هم‌چنان، مخصوصا در فستیوال‌ها و مکان‌های عمومی در سراسر جهان بسیار محبوب است. امبینت، تکنو، دنس موزیک یا EDM، دابستپ، دیسکو، هاوس و … همه سبک‌های محبوب دنیای موسیقی الکترونیک محسوب می‌شوند. 

آشنایی با سبک‌موسیقی متال (Metal)

آکوردهای دوصدایی و سنگین، تن دیستورت‌شده‌ی گیتار، درام سنگین و بیس‌های پرقدرت ویژگی‌های بارز صدای سبک‌موسیقی متال هستند. اما متال فقط این نیست، هیجان، اعتراض و توجه به مسائل اجتماعی، ملودی‌های ناب و رها و صد البته هدبنگ (چشمک) عمق خاصی به این سبک‌موسیقی می‌دهند. متال بر خلاف صدای خشن و سنگینش، معمولا درباره‌ی لطیف‌ترین جوانب روح انسان و صدایی از زخم‌ها و هم‌دردی‌ست. از آنجا که خلاقیت و تکامل، از ویژگی‌های اصلی دوست‌داران این سبک است، این موسیقی به سرعت و در کم‌تر از سی سال به شکل سبک‌هایی متفاوت با صدا و موضوعات مختلف درآمد. هوی متال و تِرش متال تا سبک‌های جدیدتری مانند پاور متال و شاخه‌های آلترناتیو مانند پراگرسیو متال، دوم متال و … شاخه‌های مختلف این موسیقی هستند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آموزش هارمونی در موسیقی را بخوانید.

تفاوت موسیقی کلاسیک و پاپ چیست؟ + پیانوی پاپ بهتر است یا کلاسیک؟

سبک کلاسیک و نئوکلاسیکال (Classical / Neoclassical)

موسیقی کلاسیک نوعی از موسیقی رایج در جهان غرب در قرون پیشین است. این نوع موسیقی که معمولا با فضایی آکوستیک و ارکسترال همراه است، نوعی از آهنگسازی جدی و هنری‌ست که آثاری مانا و بدون تاریخ مصرف بر جای گذاشته. البته در زمان رواج موسیقی کلاسیک موسیقی فولک و محلی نیز در فضای اروپا و امریکا در جریان بود اما پیشرفت هارمونیک و تاثیرگذاری اجتماعی موسیقی کلاسیک چشم‌گیر بود. موسیقی‌ای که امروز به نام موسیقی کلاسیک می‌شناسیم بیشتر یادگاری از دروان اوج این موسیقی نیمه‌ی قرن ۱۸ میلادی تا آغاز قرن بیستم میلادی‌ست.

در همین حوالی جنبش نئوکلاسیکال برای حرکت رو به جلو و ایجاد فضایی تازه در جهان غرب رشد کرد. این نگاه هنری ساخت آثار بر پایه‌ی فرهنگ و رنگ‌آمیزی کلاسیک اما در فرم مدرن است. امروزه نیز هنرمندان بسیاری تحت تاثیر موسیقی کلاسیک، مشغول خلق آثار نئوکلاسیکال هستند و به نوعی شکل امروزی موسیقی کلاسیک محسوب می‌شوند.

آشنایی با سبک‌موسیقی بلوز (Blues)

بلوز را صدای رنج، عشق و سرود زندگی جامعه‌ی سیاه‌پوستان امریکا می‌دانیم. موسیقی بلوز موسیقی کارگری و صدای برده‌های افریقایی-امریکایی اواسط قرن نوزدهم است که پس از گذراندن آن دوران تاریک، امروز یادگاری از فرهنگ غنی و روح زخم‌خورده‌ی این جامعه است. معمولا از نظر تنظیم، بلوز مدرن بسیار به راک شباهت دارد. درامز، بیس و کیبورد حول جملات غم‌انگیز یا پراحساس گیتار الکتریک صدای اکثر آهنگ‌های بلوز را تشکیل می‌دهند. اما بلوز در ابتدا فقط با یک ساز و خواندن بداهه‌ی یک خواننده همراه بود. اشعار بلوز معمولا زندگی روزمره و احساسات لحظه‌ای زندگی افراد است. شکلی از موسیقی که امروز به عنوان پاپ و راک و هیپ هاپ می‌شناسیم، همگی فرزندان موسیقی بلوز هستند. سختی کار، بی‌عدالتی، عشق و شرح حال و کیفیت زندگی، جان‌مایه‌ی اصلی موسیقی بلوز است.

سبک‌موسیقی فولک و سبک کانتری (Folk / Country)

موسیقی فولک احتمالا صمیمی‌ترین سبک‌موسیقی است. به طور کلی سبک فولک از آهنگ‌هایی تشکیل می‌شود که حالت محلی و جغرافیایی دارند. آهنگ‌هایی که بین خانواده‌ها و یا گروه‌های کوچک اجتماعی در جریانند. البته در قرن بیستم موسیقی فولک نیز با تنظیم مشخصی، دایره‌ی خود را بزرگ‌تر کرد و وارد بازار پررونق رسانه‌ای شد. آهنگ‌های فولک معمولا آرام و بدون پستی بلندی زیاد هستند. سازهای آکوستیک و ادوات پرکاشن کم، در کنار سازهای محلی زمینه‌ی اکثر کارهای فولک امروزی‌اند.

در بین شاخه‌های فولک احتمالا نام سبک کانتری را شنیده‌اید. کانتری نمونه‌ای از فولک امریکایی با لهجه‌ی بلوز و جنوبی امریکاست. با قدرت‌گرفتن موسیقی در امریکا سبک کانتری نیز به سرعت در تمام جهان شنیده شد و هر چه بیشتر خود را به پاپ نزدیک کرد. تنظیم آهنگ‌های این سبک نیز شباهت بسیاری به موسیقی فولک جهانی دارد و استفاده‌ی بالا از گیتار الکتریک و وکال‌محور بودن نیز از خصوصیات این سبک است.

آشنایی کامل با موسیقی سنتی ایرانی + بررسی انواع دستگاه‌ها و گوشه‌های موسیقی سنتی ایرانی

آشنایی با سبک‌موسیقی لوفای و موسیقی چیل (LoFi – Chill)

Chill و Lo-Fi امروزه از داغ‌ترین سبک‌های موسیقی هستند. دلیل اصلی این مسئله علاقه‌ی بالای قشر دانشجو و جوانان به استفاده از موسیقی این‌چنینی هم برای تفریح و هم برای مطالعه است. به طور کلی موسیقی چیل، دنیای موسیقی‌های با تمپو پایین و خاصیت ریلکس کردن است. معمولا این سبک‌موسیقی از المان‌های موسیقی الکترونیک همراه با چاشنی گیتار الکتریک و آکوستیک بهره می‌برد. موسیقی چیل می‌تواند از هر سبک دیگری بیاید. الکترونیک، جز، پاپ، هاوس و … اما مهم این است که باعث آرامش و ایجاد فضای مثبت و بدون حواس‌پرتی شود.

لوفای یکی از گونه‌های مختلف موسیقی چیل می‌باشد که اصل اول در آن “عدم کمال‌گرایی” است. آهنگ‌های لوفای نه با بهترین کیفیت ضبط شده‌اند و نه خیلی خوب نواخته شده‌اند. معمولا یک آهنگ لوفای دارای یک بیت درامز شبیه هیپ‌ هاپ است که تکرار می‌شود و در پس‌زمینه‌ی آن موسیقی تار و آرامش‌بخشی جریان دارد. لوفای در بهتر کردن مود (Mood) و ایجاد فضایی آرامش‌بخش بسیار موثر است و نقص‌ها و تیره و تار بودنش به طور عمدی و از ذوق و سلیقه‌ی آهنگساز نشعت می‌گیرد.

آشنایی سبک ایندی و آلترناتیو (Indie & Alternative)

به طور کلی سبک ایندی (مستقل) شامل آهنگ‌هایی‌ست که خارج از لیبل‌های تبلیغاتی و تجاری ساخته می‌شوند. در این سبک‌ها موسیقیدان اختیار کامل روی تنظیم و میکس و مسترینگ آهنگ خود دارد و کارهای ضبط و حتی انتشار آهنگ با خود اوست. بنابراین آهنگ‌های ایندی توجه کمتری به موفقیت تجاری دارند و دست موزیسین در ایجاد خلاقیت‌ بازتر است. برای مثال در کنار سبک راک، سبک ایندی راک نیز به وجود آمده که در آن نسخه‌ی موفقیت تجاری رعایت نمی‌شود و آهنگ‌ها شمایل تازه‌تر و کم‌ زرق و برقی دارند. سبک دیگری که بسیار به ایندی شباهت دارد سبک آلترناتیو است.

معرفی سبک موسیقی پاپ + بررسی سبک پاپ و هر آنچه باید در این رابطه بدانید

آلترناتیو به معنای جایگزین یا متفاوت است. آلترناتیو را بیشتر به عنوان سبکی جایگزین و متفاوت نسبت به موسیقی راک می‌شناسیم، جایی که با تجاری‌ شدن راک، برخی موسیقیدان‌ها تصمیم گرفتند قفل و شاکله‎‌ی همیشگی را بشکنند و از صداها و ضرب‌های متفاوتی استفاده کنند. مثلا در آلترناتیو راک، معمولا به جای راک اصلی، ضربات درام ساده‌تر و آرام‌تر است و استفاده از گیتار الکتریک به هیچ وجه محدود به پاورکوردها و تن اوردرایو (Overdrive) نمی‌شود. با موفقیت آلترناتیو راک، این شکل موسیقی در سبک‌های دیگر نیز جا باز کرد مانند آلترناتیو متال، جز آلترناتیو و حتی سبک جدید ایندی آلترناتیو.

آشنایی با سبک‌موسیقی آر اند بی (R&B)

آر ان بی یا همان سبک ریتم و بلوز، گونه‌ای از موسیقی است که خواننده روی آهنگی که شباهت بسیاری به آهنگ‌های هیپ هاپ و رپ دارد، به شکلی شبیه موسیقی پاپ می‌خواند. خواننده آر ان بی مانند بلوز، ملودی‌هایی را استفاده می‌کند که سوز و گداز دارد. موسیقی Drake نمونه خوبی از سبک آر ان بی است.

همانند موسیقی هیپ هاپ، در R&B نیز ریتم درام اصلی‌ترین المان تنظیم است، اما ملودی اثر و تغییرات و داینامیک بیشتری نسبت به آهنگ‌های هیپ هاپ دارد. امروزه این سبک نیز با توجه تجاری بالا در کنار سبک پاپ از سبک‌های مهم عامه‌پسند دنیای غرب است.

آشنایی با سبک امبینت (Ambient)

سبک امبینت شکلی از موسیقی است که در آن تن صدا (Tone) و فضاسازی و اتمسفر کار، بر ریتم و ملودی ارجعیت دارد. بسیاری آهنگ‌های امبینت حتی ضرب و ملودی مشخصی ندارند و صرفا فضاسازی و ریورب هستند. اکثر آهنگ‌های امبینت اینسترومنتال یا بدون خواننده هستند. تمرکز موزیسین در امبینت به تصویرسازی و استفاده از Layerهای مختلف برای جلب توجه مخاطب به صورت غیرمستقیم است. به همین دلیل آهنگ‌های این سبک معمولا خاصیت خلسه و آرامش‌بخش دارند و معمولا با اجرایی ویژوآل (Visual) همراه هستند. مهم‌ترین کار آهنگ‌ساز امبینت ساختن تن مناسب است و مهم‌ترین ابزار در ان موسیقی ریورب و دیلی است.

سخن پایانی

شما در این مقاله با تمام سبک‌ های موسیقی آشنا شدید. همچنین از اهمیت شناخت آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

پیشنهاد ما به شما

موسیقی هیپ هاپ

موسیقی هیپ هاپ چیست؟ + آشنایی با سبک هیپ هاپ

یکی از سبکهای مطرح در موسیقی، هیپ هاپ ( hip-hop music) است که در بین …

دیدگاهتان را بنویسید