یکشنبه , ۱۳ آبان ۱۴۰۳
هنر موسیقی

موسیقی چیست؟ + درباره هنر موسیقی، موزیک و انواع آن

موسیقی یکی از کهن ترین هنرهای انسانی است که در زندگی روزمره و در لحظه لحظه های زندگی ما جاری است. موسیقی جلا دهنده روان و آرامش دهنده لحظه های سخت و همچنین شادی افزون خوشی های زندگی ماست. مردمان هر کشوری موسیقی مخصوص به خود و انحصاری خود را دارند که موسیقی سینه به سینه و نسل به نسل به آیندگان انتقال پیدا کرده است. اگر بخواهیم مثال و نمونه های در مورد موسیقی بزنیم می توان به موسیقی مردم هندوستان، آفریقا ،بومیان استرالیا، اعراب، ژاپن، چین ، اروپاییان و … اشاره کرد.

این هنر زیبا از هماهنگی اصوات و صوت ها بوجود می آید و در اکثر مواقع افراد بشر آگاه یا ناخود آگاه با آن در تعامل هستند. تقریبا همه ما عادت یا تمایل به زمزمه کردن موسیقی و ترک های مورد علاقه مان را تجربه کردیم و از این زمزمه کردن دلنشین احساس لذت بردن در ما به وجود می آید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خواننده زن را بخوانید.

برای یادگیری اصولی موسیقی می توانید از دوره های آنلاین خودآموز موسیقی و یا ثبت نام در کلاس موسیقی بهره بگیرید. که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند.

هنر موسیقی

همه ی ما در تمامی آیین ها و مراسم از موسیقی مختص به آن استفاده می کنیم و این در تمامی ساختار های فرهنگی بسیار رایج و متداول است. استفاده از سبک موسیقی نشاط آور و شاد در مراسم های شادی نظیر عروسی و پایکوبی و استفاده از موسیقی که فضا و اتمسفر سنگین و غمگین در مراسم های عزاداری و غم و این موضوع تقریبا در تمام این هستی ماهیت کاملا مشترکی دارد.

قطعا همه ما در حالت های غمناک خود احتیاج به شنیدن موسیقی شاد را ندارند و برعکس این موضوع نیز کاملا صدق میکند. ریشه واژه ی موسیقی از کلمه یونانی (Mousika) الهام کرفته شده و مشتق از واژه ی (Muse) است که نام رب النوع حافظ شعر و ادب و موسیقی یونان باستان می‌باشد.


فهرست مطالب

موسیقی رگتایم چیست؟ + آشنایی با سبک جاز در موسیقی رگتایم

تعریف کلی موسیقی

این واژه که در زبان عربی قَی تلفظ می گردد نیز در اصل ریشه و پیشینه ی یونانی دارد. از زمان منصور خلیفه عباسی توجه به آثار یونانیشروع گردید و پس از آن در دوران هارون پنجمین خلیفه عباسی با تأسیس بیت‌الحکمه به اوج شکوفایی خود رسید. در همین دوران بود که کلمه و عبارت موسیقی رواج بسیار زیادی پیدا کرد و با گذر زمان جایگزین غناء عربی شد.

اکثرا موسیقی را که از دوران جنینی یا در سن کم شنیده ایم در ما بار احساسی و عاطفی بوجود می آورد ، زمانی که همان موسیقی را پس از گذشت سالیان سال در میان سالی و یا گاها کهنسالی می شنویم همه احساسات و خاطرات دورانی که با آن موسیقی درارتباط کاملا مستقیم را به خاطر می آوریم و در اصل می توان گفت دقیقا همان موسیقی احساسات و عواطف را به خود درگیر می کند و طبیعتا همه ما را دچار حالت عاطفی عمیق و فوق احساسی می کند.

در اصل میتوان گفت موسیقی رابطه مستقیمی با روح و ذهن ما دارد که این موضوع گاها ناخودآگاه تاثیر بسیاری روی ما می گذارد. بهترین و درست ترین تعریفی که من تا به حال از هنر موسیقی شنیدم را پروفسور رابرت گرینبرگ، استاد دانشگاه سانفرانسیسکو آمریکا ارائه داده است . وی در کتاب تئوری موسیقی خودش، این هنر را بدین شکل تعریف می­کند : «هنر موسیقی یعنی صدا و صوت در زمان.»

از موسیقی ارکسترال آلمان گرفته تا موسیقی سنتی و بومی مناطق گوناگون در آفریقا حتی اگر روزی با محیط ها بستر های ارتباط برقرار کنیم و آن ها نوع بسیار گوناگونی از موسیقی ارائه بدهند، طبیعتا موسیقی آن ها هم چیزی نخواهد بود جز صدا و صوت در زمان. در راستای تعریف پروفسور رابرت گرینبرگ بتهوون یکی از بزرگان هنر موسیقی کلاسیک در تعریف موسیقی می‌گوید: موسیقی مظهری است عالی‌تر از هر علم و فلسفه‌ای.

نقاط مشترک هنرهای هفت گانه در چیست؟

تخیل بعنوان یکی از اصلی ترین عوامل در ساختار آثار هنری بـه حساب می آید، هرچه هنرمند قوه تخیل قویتری داشته باشد طبیعتا اثر های او در میان سایر هنرمندان پر رنگ تر می شود.

معرفی بهترین خوانندگان سنتی ایرانی + آشنایی با آلبوم ها و آثار شاخص آنها

منشوری بودن و چند معنی بودن یک آثار، این موضوع بدین معنا اسـت کـه زمانی که یک هنرمند اثری را بوجود می آورد هرکس کـه در مقابل آن قرار میگیرد با توجه بـه طرز فکر و احساسات خود می تواند برداشت گوناگون و کاملا متفاوت با هم از یک آثار هنری داشته باشد .

بدون تردید زمانی که یک اثر هنری از عواطف و احساسات هنرمند ایجاد می گردد قطعا نمی تواند معنایی تک بعدی داشته باشد و ثابت کردن این امر از آن بسیار تفاوت دارد. عواطف و احساسات یک هنرمند ، وجه مشترک آثار هنری در آن است که اکثرا این آثار طبق عواطف و احساسات یک خلق کننده آثار شکل می‌گیرد و تا حد کمی تفکر منطقی و عقلانی در پیش زمینه آثار هنری دخالت دارند .

هر ژانر از موسیقی ویژگی های منحصر به فرد خودش را دارد که با توجه به آن ویژگی ها و مفاهیم مشخصی که دارد در محیطی بزرگ مفهوم موسیقی ما، یعنی صوت و صدا در زمان، از بقیه ژانر ها جدا می گردد و هر شخصی با توجه به سطح معلومات و فرهنگ و حس هنری که دارد، دوره­ای که در آن مشغول به زندگی کردن است ، طرز تفکر و خیلی عوامل دیگر، برخی از ژانر های موسیقی را بیشتر از سایرین می پرسندند.

هفت هنر برتر انسان:

  • هنر اول= موسیقی
  • هنر دوم= حرکات نمایشی و رقص
  • هنر سوم= هنرهای ترسیمی، «نقاشی ، خطاطی و …»
  • هنر چهارم= هنرهای تجسمی، «معماری، مجسمه سازی ، شیشه گری و …»
  • هنر پنجم= ادبیات «نویسندگی، شامل شعر ، داستان ، فیلمنامه و…»
  • هنر ششم= هنرهای نمایشی، تئاتر و …
  • هنر هفتم= سینما

موسیقی و زیبایی شناسی

در رابطه با موسیقی سه نظریه‌ی زیبایی شناسی وجوددارد:

  • موسیقی بـه مثابه سمبل احساسات
  • موسیقی بـه مثابه زبان احساسات

ذات موسیقی صدا و حرکت اسـت. عده ای از پدیده‌های طبیعی مانند صدای آب، وزش باد، صدای برگ‌های درختان و … آوا‌های طبیعی موسقی هستند. این امر نشان میدهد کـه موسیقی پدیده‌ای طبیعی اسـت کـه در فطرت انسان ودر تمام فرهنگ‌ها و جوامع وجوددارد.

تئوری موسیقی چیست؟ + آیا تئوری موسیقی برای تسلط بر نواختن گیتار ضروری است؟

تاریخچه زیبایی‌ شناسی در موسیقی

موسیقی یا آهنگ توانایی برانگیختن احساسات را دارد و این امر از بیش از دوهزار سال اسـت کـه در همه ی جای دنیا بـه اثبات رسیده اسـت. اما درک این کـه چگونه چنین احساساتی را در انسان بـه وجود می‌آورد کمی دشوار بنظر می رسد. عده ای از قدیمی ترین نظریه‌های غربی هنر را تقلیدی از طبیعت خدا می دانند.

موسیقی قادر بـه توصیف اشکال و رنگ‌های طبیعت نیست، ولی نقش بـه سزایی در تقلید اصوات موجود در عالم دارد. اما این قالب هنری غیرمفهومی و غیر تقلیدی کـه مجموعه‌ای از اصوات نظام یافته‌اسـت بـه نحو معینی تجارب زیبایی شناسانه‌ای فراهم می‌آورد کـه در ابعاد و مراتب مختلف دارای ارزش هستند.

دیدگاه ادیان نسبت به موسیقی

در دین اسلام: عده ای از فقها در اسلام موسیقی را مکروه یا حرام اعلام کرده‌اند و آن لهو و لعب میدانند «مانندشهاب الدین الهیثمی و ابن ابی الدنیا». ابن زیله نیز معتقد بود کـه موسیقی می تواند شخص رابه ارتکاب عمل گناه بکشاند. اما دراین میان ابوحامد محمد غزالی، موسیقی و سماع را جایز دانسته‌اسـت.

در دین زرتشت

بر اساس برخی مستندات پیش از حمله اعراب بـه ایران زرتشتیان با آهنگ‌های گروهی یا تک نفره آشنا بودند. زرتشتیان معتقدند کـه خواندن دعا با آواز تأثیر بیشتری دارد.

تاثیر موسیقی در تمرکز و یادگیری چیست؟

تاثیر موسیقی بر یادگیری را در همه ی‌ی سنین میتوان مشاهده کرد. فرد در حین نواختن و تمرین کردن یا گوش دادن بـه موسیقی تمام تمرکز و حواس خود رابه موسیقی میدهد کـه این امر موجب افزایش دقت فرد می شود. موسیقی همچنین باعث افزایش سرعت یادگیری و میزان آی کیو میشود.

در جامعه‌ی امروزی، هنر و بـه خصوص موسیقی علاوه بر بحث زیبایی شناسی و لذت و آرمشی کـه بـه انسان میدهد، بـه یک حرفه تبدیل شده و راه و روشی برای تقویت مهارت‌های دیگر در بشر اسـت. تاثیر موسیقی بر یادگیری امری انکار ناپذیر اسـت و این روز‌ها عده‌ی زیادی از موسیقی برای تقویت مهارت‌هایی بـه خصوص برای کودکان استفاده می کنند.

سمپل ریت، بیت ریت و عمق بیت به چه معناست؟ + روش PCM چیست؟

تاثیر موسیقی بر مغز

قطعات موسیقی بر اساس ترکیب فواصل موسیقایی و ریتم، دارای ارتعاشات خاصی هستند کـه موجب تحریک سلول‌ های عصبی می شود و این تحریکات احساسات و انگیزه‌ را در افراد تقویت می کند. موسیقی و نوع آن تاثیر بسیار مثبت و مستقیمی روی مغز می گذارد. برای مثال:

یک موسیقی با ریتم تند یا محتوای شعری مثبت باعث تحریک قوه‌ی یادگیری میشود. نواختن یک ساز و فراگیری آن بـه تقویت تمرکز در مطالعه، درس خواندن و نوشتن کمک می کند. بـه خصوص گوش دادن و نواختن قطعات آهنگسازان معروف مانند باخ، موتزارت و هندل. موسیقی با ریتم تند انرژی‌های منفی و خستگی را ازبدن دور می کند. موسیقی آرام فرد را ریلکس می کند.

تاثیر موسیقی بر یادگیری

موسیقی برای همه ی‌ی سنین مفید و لذت بخش اسـت و باعث افزایش تمرکز و دقت در کار‌ها و فعالیت‌ها می شود. همچنین گوش دادن بـه موسیقی باعث داشتن ذهنی آرام و خلق و خوی مثبت می شود. علاوه بر این نوع موسیقی هم بر یادگیری موثر اسـت؛ موسیقی باید مورد علاقه‌ی فرد باشد. مثلاً در عده ای از افراد موسیقی بدون کلام تاثیر بیشتری دارد.

استفاده از موسیقی یکی از روش‌های اساسی برای آموزش کودکان در هر زمینه‌ای اسـت. آموزش موسیقی در سن کم و بـه کودکان بـه گونه‌ای اسـت کـه کودکان بـه درک ریتم، یادگیری نت‌ها، هم خوانی و نواختن ملودی‌های ساده و کودکانه با ساز‌های کودکان «از قبیل زایلافون، فلوت ریکوردر و ساز‌های ضربی ساده» مشغول و آشنا می شوند.

ارزش‌های اجتماعی یادگیری موسیقی بر نظریاتی بنا شده اسـت کـه بخشی ازآن‌ها بـه اثرات فراموسیقایی آموزش موسیقی در سنین کودکی اشاره دارد؛ بـه طوری‌که قدمت این نظریه‌ها در جامعه کشور آمریکا بـه بیش از یک قرن میرسد. در کشور‌هایی مانند کشور آمریکا و دیگر کشور‌ها برنامه‌هایی با هدف تثبیت تاثیر موسیقی بر یادگیری و افزایش نمرات دانش آموزان ارائه می شود.

موسیقی در یادگیری عمیق و ماندگار تاثیر فراوانی می گذارد و باعث تقویت و رشد ذهنی می شود. بین دو فرد با میزان هوش و آی کیو یکسان فردی کـه موسیقی را فرا گرفته اسـت دارای سرعت یادگیری بیشتر اسـت. چون کودک در خلال نواختن و تمرین موسیقی، قوه تفکر خود رابه کار می‌اندازد و از طریق تمرکز و تفکر بـه تمرین می پردازد.

موسیقی غربی و سنتی چیست؟ چه تفاوت هایی دارند؟

موسیقی و ریاضی

با مراجعه بـه کتاب‌هایی مثل کتاب شفا ابن سینا متوجه خواهیم شد کـه علم موسیقی از دیرباز بر پایه‌ی ریاضی استوار بوده اسـت؛ و همانطور کـه می دانیم ابن سینا در کتاب خود موسیقی را در مبحث ریاضی مطرح کرده اسـت. لذا میتوان از تاثیر موسیقی بر یادگیری ریاضی و رابطه آن دو باهم نیز سخن گفت.

صدای پس زمینه باعث تقویت خلاقیت می‌شود

باوجود این کـه موسیقی تند و بلند انرژی بخش اسـت، ولی همیشه هم بهترین گزینه نیست. در بحث خلاقیت موسیقی ملایم تاثیر بیشتری میگذارد و همچنین موسیقی پس زمینه نقطه عطفی برای خلاقیت میشود.در واقع موسیقی ملایم باعث دشواری پردازش شده و منجر بـه افزایش پردازش انتزاعی و خلاقیت بالاتری میشود. بـه عبارت دیگر، هنگامیکه در تلاش برای پردازش یک کار هستیم، بـه سمت روش‌های خلاقانه‌تر میرویم.

سخن پایانی

شما در این مقاله درباره موسیقی و موزیک آشنا شدید. همچنین از انواع آنها آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

موسیقی چه تاثیری روی زندگی ما می گذارد؟

موسیقی تاثیر شگفت انگیزی روی احساسات ما دارد. وقتی به آهنگهای غم انگیز و سوزناک گوش می کنیم، روحیه مان غمگین می شود و وقتی آهنگ شادی می شنویم، ناخودآگاه احساس شادی و خوشبختی بیشتری می کنیم. آهنگهایی که ریتم های پرانرژی و تندی دارند (مثل آهنگهای ورزشی) هم ما را هیجان زده و سرحال می کنند.

چرا موسیقی در دسته سرگرمی ها قرار می گیرد؟

موسیقی به شما امکان می دهد بدون در نظر گرفتن سن یا زبان مادری تان با افراد دیگر ارتباط برقرار کنید. علاوه بر این، موسیقی می تواند شما را به رقص بیاورد و چه چیزی از این سرگرم کننده تر؟ موسیقی هر نوع فعالیتی را سرگرم کننده تر و لذت بخش تر می کند، چون شما می توانید حین گوش دادن به آهنگ های مختلف کارهای زیادی انجام بدهید.

پیشنهاد ما به شما

طراحی سایت موزیک؛ بایدها، نبایدها و شایدها

طراحی سایت موزیک یکی از پرطرفدارترین حوزه‌ها در دنیای آنلاین است. طراحی یک سایت موزیک نیازمند …

دیدگاهتان را بنویسید